▒▒▒▒
 

"Tramput", Schulpweg - Zwembad Charlois

“Tramput”, zoals deze er in 2006 bij lag
Zoals, gezegd, is het zwembad momenteel als manege in gebruik. Van het zwembad zijn nog slechts de trieste restanten aanwezig van hetgeen in het verleden toch het domein van niet alleen jongeren, maar ook ouderen was.
Ook de laatsten brachten er ’s zomers bij mooi weer een groot gedeelte van hun vrije tijd door en lagen er op de houten vlonders een groot gedeelte van de dag gezellig keuvelend bij te bruinen.
Onnodig te zeggen, dat het zo lang in de zon liggen naar de huidige opvattingen volstrekt onverantwoord zou zijn .
 
 
Zwembad Charlois (1929 t/m 1974)

Het bestaan van dit zwembad kan in een aantal perioden worden verdeeld.

Tussen de opkomst ( de stichting van de vereniging) en de zwanenzang (sluiting van het zwembad) loopt de periode van WOII a.h.w. als een soort scheidslijn.

Om het geheel enigszins overzichtelijk te maken heb ik na de inleidende tekst de navolgende hoofstukken aangehouden.

Ø      Inleiding

Ø      Periode 1929 t/m 2 augustus 1930 (oprichtingsfase)

Ø      Periode augustus 1930 t/m 4 mei 1940

Ø      Periode  5 mei 1940 t/m 12 maart 1947 (WOII)

Ø      Periode 1947 t/m 1961

Ø      Periode 1962 t/m 1972

Ø      Periode 1973 t/m 1973 Zwanenzang (Teloorgang) 

Ø      Retour (Reis-)verhalen


 

Inleiding

Wat aanvankelijk als een soort weblog is begonnen , mondde uiteindelijk uit in het verzamelen van allerhande materiaal, voornamelijk publicaties in kranten.
Daarenboven onving ik enige reacties en wat fotomateriaal die voor mij in feite aanleiding vormden om de geschiedenis van dit zwembad op een wat uitgebreidere schaal te belichten. Tijdens mijn zoektocht naar gegevens werd ik meer en meer verbaasd over de hoeveelheid gegevens die op het www, ongeordend weliswaar, zo voor het grijpen ligt.

In  deze introductie heb ik  in eeste instantie de belangrijkste items, inclusief wat reacties, uit mijn weblog, rijp en groen door elkaar, gewoon bijeengezet.

 

Onderstaande tekst, overgenomen van
http://www.dekunstclub.nl/Rotterdammers/dagel/dagel19.htm
, geeft de huidige situatie eigenlijk prima weer.


Openlucht zwembad "De Tramput" aan de Groene Kruisweg, in augustus 2000

Het was zo'n typisch Rotterdams monument van waterplezier, de Tramput op Charlois.
Je moet hem zoeken vrijwel recht tegenover de aansluiting van de Charloisse Lagedijk op de Groene Kruisweg.
Het was een heerlijk (primitief) openluchtbad en we gingen er zelf zwemmen.
Maar het is niet meer.
Nadat was geconstateerd dat de rattenpopulatie wel erg groot werd en onuitroeibaar, en na het voorkomen van enkele gevallen van de ziekte van Weil, is het bad gesloten.
De put bleef gewoon liggen, de houten steigers en de springtoren bleven gewoon staan.
Er kwam een manege. De paarden werden gestald in het voormalige kleedgebouwtje.
't Is wel een zot gezicht, zo'n paardehoofd boven het deurtje van een kleedhokje uit te zien steken.
Haast vergeten - of misschien beter, verdrongen.
De bodem van de Tramput was begroeid met allerlei waterplanten en in het ondiepe kon je die lange snotterige slierten zo lekker tussen je tenen door trekken. Vies, vies.


Nou, we zijn er onlangs dus eens wezen kijken, camera in de aanslag. Je ziet de huidige situatie hieronder ....

De entree was - en is - mooi beschaduwd. Het simpel kleedgebouwtje staat er nog precies als altijd. Het barst er nog immer van de kindertjes, alleen nu niet meer in badpak en badmuts, maar in rijbroek en met jockeypet op de krullen.Geen vervelende rotjochies meer, die plotseling de deur van je kleedhokje openrukten (wat aanleiding gaf tot veel verschrikt gegil van grietjes, die het eigenlijk allemaal wel spannend vonden); maar paarden alom. Wat zijn die beesten groot zeg, als je zo spitsroeden loopt tussen paardehoofden en paarde-achterhanden.  
Brrrr. Wat we al niet voor het celebreren onzer jeugdherinneringen over hebben.  

De Tramput werd gegraven bij de aanleg van de trambaan voor de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM), richting Rhoon e.v. Het hier gewonnen zand kwam terecht in het dijklichaam van die trambaan. De put is min of meer trapeziumvormig. De langste kant ligt aan de noordwestzijde, bij de kleedhokjes.
 Er waren twee plankieren, aan elke zijde van de put een. In het water weerspiegelt zich het symbool van moderne kinderrecreatie ....

Het blijkt wel, houten steigers hebben niet het eeuwig leven; en was dat water eigenlijk altijd al zo modderig?

▒▒▒▒

Onderstaand volgen eerst enige reacties, die ik reeds in het verleden ontvangen heb. Voor mij vormden zij de aanleiding om e.e.a. over de geschiedenis van dit zwembad te verzamelen en op deze site te plaatsen. Het zwembad heeft ongeveer zo'n 40 jaar bestaan. Een periode die in tweeën gedeeld wordt door Wereldoorlog II. Het zwembad,dat in de nabijheid van het vliegveld Waalhaven lag werd toen op last van de Duitse bezettingsmacht gesloten.
Vele Charloisenaars kenden het zwembad nauwelijks of niet. Als men al iets over dit zembad wist te vertellen, dan ging het over de hoge toegangsprijs en de aanwezigheid van ratten.
Daarom is het interessant om te zien dat er, getuige de vele publicaties door de schrijvende pers, heel wat meer viel te vertellen over dit toch wel heel aparte buitenbad.
Reactie : 25 november 2010

Ook ik heb leren zwemmen in de Tramput, eind jaren '40/begin jaren '50, en heb er heel gezellige en leuke uren doorgebracht. Van ratten kan ik me eigenlijk niets herinneren, wel van kleine visjes die soms in je badpak zaten ! Er waren ook veel vriendinnetjes daar, van de Jan Ligthartschool in de Zegenstraat. Van zwemles weet ik me nog goed te herinneren dat ik "dieptevrees" had, ik durfde niet in diep water te zwemmen. Op een keer hing ik met twee handen aan het einde van het duikplankje aan het begin van het diepe bad en durfde niet meer. De badjuffrouw had natuurlijk nog wel meer te doen en was wat ongeduldig. Om mij verder te laten zwemmen ging ze op mijn vingers staan, zodat ik los liet. Natuurlijk ben ik toen naar huis gegaan, maar durfde het niet te vertellen. Omdat ik toch met een nat badpak thuis moest komen ging ik een paar keer (alleen) zwemmen in de Waalhaven. Toen ik daar een keer bijna afgedreven was heb ik het toch maar thuis verteld en hoefde ik niet meer te lessen. Toch zijn de meeste herinneringen leuk. Ik had eens een heel mooi lichtblauw satijnen badpakje gekregen, waar ik erg trots op was. Later werd het land rondom de Tramput opgespoten en gingen we ook daar spelen. Wat achteraf gezien tamelijk gevaarlijk was vanwege het drijfzand. Foto's heb ik helaas niet van die tijd, maar ik zou ze wel graag hebben. Dus, als iemand weet waar ik die zou kunnen vinden ? De foto waarop de paardenstallen staan roept al veel herinneringen op, o.a. aan die duikplank !

Naam reageerder : Andrea Grofics

Reactie : 25-10-2010
Froukje, Dick en Lode Wigersma waren er bijna dagelijks te vinden, zwommen wedstrijden en speelden er met ZPC vanaf 1955 tot ca.1962 polo wedstrijden, deden mee aan de jaarlijkse gekostumeerde feesten, aten ijsjes op het terrasje van de fam. Reitsma.
Naam reageerder : Froukje Bos-Wigerma.

Reactie : 29-12-2010

Mijn opa (geboren in Charlois) zat geloof ik in het bestuur.
Ik (geboren in 1961) ben er geloof ik 1x geweest (heel erg jong). Hoe ver bent U met de historie, ik kan m'n moeder (dik in de 80 weleens vragen naar foto’s, indien gewenst).
Volgens mij werden er ook wedstrijden gezwommen. Vr.Gr.

Naam reageerder : A.H. van Beek.

Reactie : 14-02-2011

Reactie deel 2.
Om het zwembad te bouwen zijn er obligaties (coupons) uitgegeven. Mijn moeder inmiddels 85 jaar heeft er veel gezwommen en heeft tch nog de navolgende foto's gevonden. De 1e is van 11/9'33, de 2e-3e-4e van september 1932. Jaarlijks werd er ter afsluiting van het seizoen een gekostumeerd feest georganiseerd. De 5e-6e-7e-8e zijn van 13/9'59. Onduidelijk is wat er met het zwembad in de oorlog is gebeurd. Zo is op 10 mei 1940 het Vliegveld Waalhaven door de Duitsers is verwoest, niet ondenkbaar is dat het zwembad ook hierdoor te lijden heeft gehad.

Naam reageerder : A.H. van Beek.

 

Reactie : 24-02-2011
Het is een leuke manege want ik sta er zelf op zandor en missy en het is daar heel leuk en ee heel mooi uitzicht.
Naam reageerder : Charity

 

Reactie : 30-03-2011
Zie deze link naar het AD. In 1971 werd het zwembad manege. Er was geen geld meer bij de zwemvereniging en de gemeente wilde niet subsidiëren. Dat zal te maken hebben met het feit dat de gemeente de Plompert wilde vullen.
Naam reageerder : Jan Diepenhorst

Onderstaand het artikel uit het Algemeen Dagblad, waarnaar verwezen wordt.

Algemeen Dagblad d.d. 9 augustus 2006
Ratten waren ware plaag in zwembad de Tramput
Er was een tijd dat Rotterdam nog volop beschikte over buitenbaden.
Echte zwembaden, of geïmproviseerde, zoals aan de Maaskade.

De Tramput in Charlois was een geval apart. Door zandwinning ontstond hier een kuil, die zich rap vulde met water. En klaar was het zwembad. Na sluiting werden de badhokjes omgebouwd tot onderkomen voor paarden.

Op het moment dat de eerste regels van deze aflevering van Rotterdam van Toen worden getikt, komt het met bakken uit de hemel. Regen tikt op het hete asfalt, de verwelkte bladeren aan de bomen, de geel geworden grasperken.

Eindelijk! De stad die al weken smacht naar één spettertje vocht, wordt getrakteerd op een bui die zijn weerga niet kent. Water! De mensen op de raadplaat van vorige week, stonden er middenin. Ook toen zal het warm zijn geweest, ook toen zal een uitstapje naar een van de zwembaden in Rotterdam een welkom uitje zijn geweest. Lekker kopje onder, laat die koperen ploert maar branden.

,,Als 86-jarige echte Rotterdammer,'' schrijft A. J. Scherpenhuizen, ,,is dit voormalig zwembad mij heel goed bekend, het was en is gelegen in Charlois, namelijk de zogeheten Tramput.'' Hij heeft er vaak gezwommen. ,,Toen ik in 1958 in het nieuwe Pendrecht kwam wonen,'' meldt hij. ,,Het zwembad zelf was vaak met alg verontreinigd.

Het was stilstaand water, maar het was knus en gezellig gelegen.'' Op de achtergrond herkent hij het café van K. van Straaten. ,,Het leuke voor ons was dat we in 1987 bij hem ons 40-jarig huwelijksfeest hebben gevierd. Maar toen heette zijn zaak Deltapoort en was verplaatst naar de hoek Charloisse Lagedijk/Groene Kruisweg.

Het punt waar dat hoge pand is, staat op de achtergrond.'' Ook H.M. Riethof herkent Zwembad Charlois, ofwel de Tramput. ,,Ik kwam er in de oorlogsjaren vaak met de fiets - zonder banden - langs om eten te halen bij opa en oma. Die hadden een tuinderij op de hoek van de Groene Kruisweg en de Rijsdijk.

Zelf heb ik hier nooit gezwommen, want ik woonde op Charlois en dus was de Waalhaven ons domein.'' Spijkenisser L. N. Maijstré houdt het eveneens op Zwembad Charlois. ,,Een deel van de badhokjes meen ik nog gezien te hebben toen ik er enkele weken geleden toevallig langs fietste,'' meldt hij.

,,Als oude Rotterdammers, wonende in Tuindorp Vreewijk, hadden we keuze tussen drie buitenbaden: Het Mallegat in Feijenoord, links en rechts van de brug in de Koningshaven en dus de oude tramput bij de Groene Kruisweg.'' De Maas was eveneens een goede plek om verkoeling te zoeken. Daarvoor werden hele bouwwerken in de rivier gelegd, compleet met badhokjes en duikplanken.

Menig Rotterdammer heeft leren zwemmen in bijvoorbeeld één van de tijdelijke zwembaden aan de Maaskade. Terug naar Charlois. Rotterdammer J. H. Peski heeft nog baantjes getrokken in het zwembad dáár. Er was een ligweide bij en een duiktoren. Met de waterkwaliteit waren vaak problemen.

De rattenpopulatie groeide en de dieren bleken onuitroeibaar. ,,Regelmatig was het bad gesloten vanwege de ziekte van Weil,'' stelt hij. In 1971 was hij mede-oprichter van de Landelijke Rijvereniging en Ponyclub Zuiderpark. ,,Een verzoek van het zwembad om subsidie te krijgen voor het aanstellen van een badmeester werd afgewezen.

Daarmee was het afgelopen. Wij waren juist op zoek naar ruimte voor onze vereniging en zijn toen met Charlois een praatje gaan maken.'' De toestemming kwam om het voormalige zwembad om te bouwen tot stalling voor paarden en pony's. Peski had er zijn handen vol aan.

,,De badhokjes stonden al een tijdje leeg, en waren helemaal vernield. Sommige waren in brand gestoken, muurtjes waren er uit gehakt. De eerste tijd zijn we vooral bezig geweest de zaak weer op te bouwen. Uiteindelijk waren vijf stallen gereed om paarden in te zetten.'' Dat zijn er nu 21. Een deel van de voormalige ligweide wordt gebruikt om wedstrijden te houden. Wie ter plekke een kijkje neemt, zal nog veel van het vroegere zwembad herkennen. ,,De put is ontstaan door zandwinning. Dat zand werd gebruikt bij de aanleg van de Groene Kruisweg, de verbinding tussen Rotterdam en omliggende dorpen. Gezwommen wordt er niet meer.

Het oude zwembad wordt nu gebruikt als waterbuffer. Er zit ook vis in. Karpers en zo.'' Scherpenhuizen tot besluit: ,,Nadat de Tramput was gesloten, gingen wij verkoeling zoeken in zwembad de Plompert. Helaas is dit nu ook al weer geschiedenis.''

(Coen Brandhorst)

 


Ad en Esther zijn gaan grasduinen in wat verschillende albums van Janny Leenheer, hun 85-jarige (schoon)moeder. Onderstaand het resultaat van dit zoekwerk. De foto’s geven een aardig beeld van het zwembad van voor en na de oorlog.

 

1930 - C.J.W. Leenheer 11 september 1933

13 september 1959
Het zwembad, zoals de meesten van na WOII zich het nog kunnen herinneren.Onderstaand wat beelden van
een moeder met peuter,
die met haar kleine “bad 2 “ enigszins verkent.
Bijna herfst,
maar toch nog leuk weer om eventjes op de fiets naar de Tramput te gaan.
Wel zekerheidshalve toch nog maar even voelen of het water niet te koud is. 
Hup!
De temperatuur is goed, dus het water in.
Maar je kunt zo'n peuter natuurlijk nooit alleen laten, dus gewoon erbij blijven.
Dan kan je hem aan het eind van de middag weer gewoon ongeschonden meer naar huis nemen.
   

Naar Bovenkant

 

1929 t/m 2 augustus 1930

Periode tot en met de opening van het zwembad

Het jaar voor de oprichting van het zwembad  jwam ik in het  Rotterdamsch Nieuwsblad  d.d. 3 augustus  1929 een eerste bericht  tegen over de Tramput.

Hengelaar verdronken

Gistermiddag zagen eenige jongens die aan den Schulpweg onder de gemeente Rhoon aan het spelen waren dat een hengelaar die in den zgn. Tramput aan het visschen was plotseling voorover in het water viel. Zij gingen hulp halen en de 52-jarige ploegbaas T. Kruithof wonende Schulpweg slaagde er in den drenkeling die reeds bewusteloos was met behulp van een roeiboot op het droge te brengen. Na dat door burgers politie en personeel van den Geneeskundigen Dienst getracht was om door toepassing der kunstmatige ademhaling de levensgeesten weder op te wekken, moest dr. S Hannik den dood constateeren. Uit een onderzoek bleek dat de verdronken hengelaar de aan toevallen lijden de 26-jarige V Phaff van den Katendrechtsche Lagedljk was. Het lijk is naar de ouderlijke woning vervoerd.

Een niet al te veilige omgeving voor recreatiezwemmen zou je denken, maar schijn bedriegt. In 1930 al worden er initiatieven ontplooid om te komen tot de oprichting van een zwembad in deze tramput.

Oprichting Zwembad Charlois (kortweg Tramput)

De Tramput zelf is ontstaan via zandwinning ontstaan. Hierdoor ontstond een kuil, die zich al heel snel met water vulde. In feite was het zwembad toen al bijna klaar. Daardoor was het mogelijk dit zwembad reeds korte tijd na het besluit tot oprichting kant en klaar op te leveren.


 
Een tweetal  publicaties
in het op de SDAP gericht sociaal-democratische dagblad "Voorwaarts" laten zien hoe snel de uitvoering van een besluit soms kan plaatsvinden.
 

 
Woensdag, 13 juni 1930, blz. 3
Open zwembad aan den Linker Maasoever.

De voorbereiding in ’n vergevorderd stadium.

Verscheidene liefhebsters en liefhebbers van de zwemsport hadden meermalen het denkbeeld geopperd, of de inrichting van een open zwembad op Charlois mogelijk zou zijn.
Daar men in dit stadsgedeelte nog echt als op een dorp met elkaar meeleeft, wendde men zich tot de buurtvereeniging „Charlois’ Belang”, met het verzoek de mogelijkheid van inrichting en exploitatie van een dergelijke inrichting te overwegen.
Met grooten spoed is het bestuur aan het werk getrokken en gisteravond kon dit bestuur het genoegen smaken, dat de vereeniging tot inrichting en exploitatie van een open zwembad te Charlois opgericht kon worden. De voorzitter van „Charlois’ Belang” zette uiteen, wat het bestuur in dezen had gedaan en welke medewerking men van de stedelijke autoriteiten had gehad.
Het oog was geslagen op een drietal watertjes in de onmiddellijke omgeving. De directeur van de Rijksseruminrichting, dr. Lourens, heeft met dr. Ten Hennepe, nadat de scheikundige dienst van deze inrichting het water bacteriologisch had onderzocht, zich ter plaatsen op de hoogte gesteld en nog enkele raadgevingen ten beste gegeven. Het water van den z.g. "Tramput" aan den Schulpweg was voor het doel het meest geschikt, zoodat men met B. en W. van Rhoon in onderhandeling moest treden, daar deze put op grondgebied van Rhoon is gelegen, doch eigendom van Rotterdam is.
De vergunning werd verkregen, van B. en W. hier ter stede kreeg men den put opzeer voordeelige voorwaarden in huur, zoodat gisteravond het voorloopig bestuur kon aangewezen worden, om de zaken verder af te handelen. In dat bestuur werden aangewezen: mevr. Van Steenwijk en de heeren dr. S. Hamiik, dr. P. J. Jansse, B. J. Jungerius, L. H. Smits, A. H. Leenheer, Ir. Van Seters. Tot voorzitter werd benoemd de heer L. H. Smits, tot secretaresse mevr. Van SteenwUk en tot penningmeester de heer A. H. Leenheer.

Ofschoon nog veel werk verzet moet worden, hoopt het bestuur nog dit seizoen de inrichting te kunnen openen. Het benoodigde kapitaal zal men op obligaties bijeen trachten ie krijgen.Woensdag, 25 juni 1930, blz 9

De „Tramput” wordt
 zwembad.


Op een vergadering van „Charlois Belang" 

werd een vereeniging opgericht om
tot een nieuw zwembad
op Charlois te
komen. 

Groote bassins, zuiver water
en... een theetuin!  

 

Meer zwemgelegenheid in Rotterdam!  Aan belde oevers van de Maas heeft men tn delaatste weken van warmte dezen wensen geuit enhet meest dringend wel aan den Linkeroever, die ook, wat de zwemgelegenheid betreft, bij denRechteroever achterstaatDe vereeniging „Charlois’ Belang” belegde eenvergadering en op deze vergadering zag een nieuwevereeniging, „Zwembad Charlois” genaamd, hetlicht. Het voorloopig bestuur toonde een loffelijkevoortvarendheid en kwam reeds Dinsdagmiddag met persvertegenwoordigers In het restaurant vande Waalhaven samen, om te bespreken wat menreeds had gedaan en nog wilde doen.  De heer L. H. Smits, voorzitter van het voorloopigbestuur, voerde daar het woord. De Jonge vereenigingheeft beslag gelegd op de plas nabij de halteZuidhoek van de R. T. M., liggende aan den Schulpweg.  Deze plas is ontstaan door het uitgraven vanaarde voor de spoorbaan Waalhaven. Dit water,dat ongeveer 180 M. lang en 40 M. breed is, wordtalgemeen de „Tramput” genoemd. De plas ligtop de grens van de gemeenten Rhoon en Rotterdam.  De gemeente Rhoon heeft reeds toestemmingverleend om in den Tramput een zwembad aan tebrengen, waarvan de toegang aan den Reeweg zalkomen te liggen. Rotterdam, eigenaresse van denTramput, zal het plasje tegen lage vergoeding afstaan.  Uitstekend water.

Leen het water van den Tramput zich voor eenzwembad?
Dr. Te Henneppe, die wij gerust eenZwembaddeskundige bij uitstek mogen noemen, heefthet water onderzocht en zeer geschikt bevonden. 

Het is geen stroomend water, maar terwijl de waterflora reeds een gedeeltelijke zuivering teweegbrengt, 

zal de verversching ook geschieden door het toevoeren van water uit de omliggende polders. De kleibodem 

van den Tramput zal met circa 1000 M3. zandverhard worden.
Het zwembad zelf, de plankiers ende badhokjes dus, bouwt men op palen.
Men is voornemens12 badhokjes aan te brengen en 120 kleedkastjes. 

Bij dit gering aantal bakhokjes is het toch mogelijk, dat velen tegelijk van het zwembad gebruikmaken.
Men ontkleedt zich ln het badhokjeen sluit de kleeren daarna in een der kleedkastjes,waardoor het bakhokje onmiddellijk weer vrij komt.  Drie ruime bassins. De gemiddelde diepte van de Tramput bedraagtthans 2.80 M.
Een gedeelte zal met zand opgehoogdworden, om een bassin voor ongeoefenden te verkrijgen.

Daarachter komt een „half diep” bassinvoor gevorderden en dit bassin wordt afgesloten vanhet resteerende gedeelte, dat uitsluitend voor geoefendezwemmers is bestemd.

Men zal twee springplanken, een 2 M. hoogespringstoel en eenige rustpunten in de bassins aanbrengen.  Het „Zwembad Charlois” zal meer zijn dan eenzwembad alleen. In den aan den Tramput grenzendenboomgaard hoopt men een „uitspanning” met theetuinin te richten. Een fietsenstalling zal niet ontbrekenZoo kan „Zwembad Charlois” nog eens eengeduchte concurrente voor het nabije vliegveldworden....

Hopelijk voor Augustus gereed. 

Rest de geldkwestie. Dit ruim’ geoutilleerde zwembadbegroot men op f 10.000, welk bedrag door middelvan een obligatielening wordt verkregen. Hetis zoo goed als zeker, dat het geld er komt, wantmen teekent reeds flink op deze leening in. Zij, diezich een abonnement op het nieuwe zwembad willenaanschaffen, verplichten zich tot het lidmaatschapder vereëniging „Zwembad Charlois”. 

Voor een gezinshoofd bedraagt het abonnement f 4 per Jaar.
Elk volgend lid van het gezin betaalt slechts f 1.
Een en hetzelfde gezin betaalt echter een maximum van f 10,
zoodat een echtpaar met 10 of meer spruiten voor één tientje per jaar zwemmen mag.
Men gelieve dit echter niet als een verkapte propaganda voor groote gezinnen te beschouwen.  Niet-leden hebben tegen entree ook toegang tot het zwembad. Mocht de toeloop van met-leden te groot worden, dan zal men buiten de abonné’s enkel introducé’s toelaten. 

Reeds de volgende week wordt het Zwembad Charlois aanbesteed. Men heeft veel hoop een aannemer te vinden, die zorgdragen zal, dat het zwembad op 1 Augustus van dit Jaar nog kant en klaar ls.  Wil geen enkele aannemer zich daartoe verbinden, dan vangt men in het voorjaar van 1931 met de werkzaamheden aan, opdat het zwembad bij de opening van het seizoen gereed is.


Via onderstaand artikel in het Rotterdamsch Nieuwsblad verkrijgen wij een indruk hoe het zwembad er uit komt te zien.

Rotterdams Nieuwsblad, 25 juni 1930, blz. 5

HET NIEUWE ZWEMBAD TE CHARLOIS
Het gedeelte van het nieuwe zwembadte Charlois , dat bebouwd zal worden.

Aan den ingang twee kiosken.
Één voor den badmeester en
één voor den verkoop van chocolade enz.; dan aan weerszijden zes kleedhokjes en vervolgens 120 kleedkastjes.

De totale lengte van ondiep en halfdiep bad bedraagt 17 M;
de rest van den plas is dan over een lengte van 160 M voor de geoefende zwemmers beschikbaar.

 

RN, 2 juli 1930, pagina 16 (wo)
Het nieuwe zwembad
aan den Linker Maasoever

Gisteren is definitief besloten vandaag met den bouw van het nieuwe zwembad op den Linker Maasoever te beginnen.

Het bestuur van de .Vereeniging Zwembad Charlois is met de obligatieleening geslaagd en naar ons werd medegedeeld is het zeker dat de zweminrichting in de z.g. tramput op 1 Augustus zal kunnen worden geopend.
Uitgifte Obligatielening vereniging "Zwembad  Charlois" medio 1930
Bij de oprichting van de vereniging het “Zwembad Charlois” in 1930 dienden toch ook de nodige investeringen gedaan te worden.
Ter verkrijging van het benodigde kapitaal werd daartoe een obligatielening
gesloten ten bedrage ƒ 10.000,= gesloten, verdeeld in coupures van ƒ 25,=. Naar hedendaagse begrippen een relatief laag bedrag, maar destijds voldoende om van start te kunnen gaan.
Gezien het enthousiasme waarmede op deze lening werd ingeschreven, kon reeds in juni 1930 gemeld worden dat de uitgifte van deze lening een succes was.
De penningmeester, de heer A.H. Leenheer, hield de namen van de obligatiehouders heel simpel bij in een bij de kantoorboekhandel L.A.J. Rebers gekocht cahier. Dit cahier is bewaard gebleven bij zijn dochter, Janny Leenheer. Via haar zoon, Ad van Beek, heb ik onlangs dit schrift kunnen inzien.
Daar ik zelf ook in Charlois ben groot geworden, leek het bij het doorbladeren alsof heel Oud-Charlois aan mij voorbijtrok. Ik vroeg mij af of er nog veel van deze obligatiehouders in leven en in hoeverre daar nog materiaal in de vorm van foto’s, brieven, lidmaatschapskaarten en “last but not least” anekdotes aanwezig is.
In dat opzicht is wellicht enige haast geboden, want degenen, die voor WOII actief hebben deelgenomen aan het verenigingsleven van de vereniging “Zwembad Charlois”, moeten al dik in de tachtig zijn. Daarom heb ik de intekenaars van destijds op alfabetische volgorde gezet. Blader de lijst hieronder op je gemak door en je zult hetzelfde als ik ervaren. Echt waar, bij het zien van de namen van de obligatiehouders zie je half Charlois aan je voorbij gaan.
Mocht iemand zich op deze lijst herkennen en heeft hij of zij nog foto's, een oud lidmaatschap o.i.d. dan is  ie van harte welkom zich met mij in verbinding te stellen. Mijn mailadres luidt: Bokweazle@telfort.nl.

 

Naam Straat

 

Het Rotterdams Nieuwsblad en de Tramput

Zowel voor het Rotterdams Nieuwschblad als de “Tramput” is Rotterdam in feite de bakermat.

Tijdens de bestaansperiode van het Zwembad Charlois kun je dat ook wel zien. Regelmatig verschenen in deze krant berichtgevingen over openingen, wedstrijden, diplomazwemmen en noem maar op.

Daarom ook regelmatig citaten uit deze krant.

Zo’n klein bericht laat ik overigens af en toe vergezeld gaan van het navolgende embleem, dat “eigenlijk” bedoeld was voor de zgn. kleine advertenties of annonces.


Voorwaarts, 15-07-1930, blz. 8  
ZWEMMEN IN CHARLOIS - Binnenkort zal Rotterdam een zwembad rijker zijn, waardoor althans weder eenigermate aan de groote behoefte - waarop onze raadsfractie bij herhaling de aandacht vestigde - tegemoet zal zijn gekomen. De werkzaamheden aan bet zwembad Charlois (In den z.g. tramput) zijn thans zoover gevorderd dat 't bestuur verwacht aan het einde van deze maand tot openstelling te kunnen overgaan.

Uitnodigingen voor officiële opening (4 aug. 1930)

Vanzelfsprekend diende het zwembad officieel geopend te worden. De aanwezigheid van een aantal leden van het Rotterdamse gemeentebestuur was daarbij buitenkijf. Maar ook degenen, die anderszins direct dan wel indirect bij de aanleg van het zembad betrokken waren, werden uitgenodigd. Via onderstaand kaartschrijven werd men uitgenodigd om bij de opening aanwezig te zijn.  
 
RN, Dinsdag 29 juli 1930, pagina 5  

Het nieuwe zwembad in Charlois.

N o g  d e z e  w e e k  g e o p e n d.

Als alles meeloopt zal nog deze week - men noemt Zaterdag - het nieuwe zwembad aan het eind van den Scbulpweg bij het vliegveld Waalhaven, officieel worden geopend Het bestuur van de “Vereeniging Zwembad Charlois” deelde ons mede dat de plechtigheid zal worden bijgewoond door den burgemeester of anders door een der wethouders. Het bassin is 140 meter lang en 40 meter breed het is dus een van de grootste zoo niet de grootste der zweminrichtingen in onze stad.

 

RN,  Maandag 4 augustus 1930, pagina 9  
Het Zwembad Charlois geopend

Zaterdagmiddag is het nieuwe zwembad Charlois in den z.g."tramput" officieel door den wethouder L. de Groot geopend. Bovenstaande foto werd
even na de plechtigheid genomen.
****


Ook het sociaal-democratisch dagblad "Voorwaarts" mag bij deze opening natuurlijk niet ontbreken.
 Zie onderstaand bericht.

Voorwaarts, 4 augustus 1930 (ma), pagina 12  

DE EERSTE ZWEMMER IN HET BAD OP CHARLOIS.

In den z.g. Kleinen Tramput aan den Schulpweg heeft de Vereeniging "Zwembad Charlois"
na zeer korten tijd van voorbereiding een zweminrichting gesticht.

Zaterdagmiddag vond de opening plaats.

Het groote bassin is 140 M" lang en 40 M. breed bij een diepte van 2 a 2.80 M.

   

Naar Bovenkant

 

 

 

augustus 1930 t/m 4 mei 1940

 

Periode vanaf de opening begin augustus 1930 tot en met 4 mei 1940, kort voor het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Koninklijk goedgekeurd d.d. 16 februari 1931  
Eindelijk een echte vereniging.
Ofschoon het "Zwembad Charlois" reeds begin augustus 1930 officieel geopend was,
werden de statuten van de vereniging "Zwembad Charlois" eerst op 16 februari van het daarop volgende jaar bij koninkijk besluit (toen nog Wilhelmina) goedgekeurd.
Hierdoor verkreeg de vereniging ook rechtspersoonlijkheid, waardoor de leden van de  vereniging niet meer hoofdelijk aansprakelijk waren voor de eventuele schulden van de vereniging.

 


RN, Vrijdag 8 mei 1931, pagina 17
"Zwembad .Charlois"
 
Het zwembad in de z.g. Tramput te Charlois zal morgenmiddag 2 uur worden geopend Het aantal kleedkamertjea en kastjes is uitgebreid en ook het middel-diepe bad is vergroot zoodat aan een grootere drukte dan het vorige jaar het hoofd kan worden geboden.

Rotterdams Nieuwsblad, Maandag 11 mei 1931, pagina 5
EEN FRISCH BEGIN.
Zaterdagmiddag is het zwembad in den z.g. Tramput te Charlois heropend. Dat de temperatuur van het water nog niet aantrok tot een bad, bewijst de foto, waarop een paar dappere dames verwoede pogingen in het  werk stellen ”erdoor” te komen.

Rotterdamsch Nieuwsblad, Maandag 20 juli 1931, pagina 13
H e t   Z w e m b a d   C h a r l o i s,

dat verleden jaar werd geopend op eenigen afstand van het
vliegveld Waalhaven, geeft dit jaar een plaat uit om de aan-
dacht van het publiek op zich te vestigen.
Deze plaat ontworpen door J. Wage stelt een vrouwenfiguur voor,
die op het punt staat “een duik te nemen.
Deze ranke figuur, met bruin pastel tot stand gekomen, slaat tegen een achtergrond van geel, waarin men bassins en kleedhokjes kan herkennen.


Niet overal werd even positief gereageerd op de totstandkoming van het "Zwembad Charlois. Zeker niet vanuit sociaal-rechting, getuige de navolgende publicatie in het dagblad.
Het dagblad hikt wat aan tegen de ietwat robuuste prijsstelling.

"Voorwaarts" : sociaal-democratisch dagblad d.d. 29 augustus 1931, blz. 10
De tramput.

Er zit in de meest afgelegen hoek van dit stadsdeel - achter het vliegveld Waalhaven - nog een particulier zwembad. Het behoort aan de vereeniging "Charlois", die van haar leden een kwartje en van niet-leden twee kwartjes voor een bad eischt.
Dat is om te beginnen nogal duur en wanneer er dus toch een vrij druk gebruik van deze ver-afgelegen inrichting wordt gemaakt, dan is ook dit een bewijs, dat Charlois met badgelegenheid zeer misdeeld is. Het zwembad van de vereeniging "Charlois" bevindt zich in een volgeloopen put, uitgediept om de trambaan op een verhoogden weg te brengen. Vandaar de naam van het zwembad: "Tramput". Het krijgt - naar men ons verzekerde - voldoende waterverversching, doordat een naburige watermolen ook de stroom in bedoelde "put" regelt. Het heeft voorts een aardig landelijk karakter, doordat het diepe bad met riet en laag houtgewas omgeven is, zoodat de zwemmer met eenige verbeeldingskracht zich kan voorstellen dat hij in de Tji Tandoei (Java) of de Tocantis (Zuid-Amerika) poedelt. De middeldiepe en ondiepe bassins zijn meer huiseiijk; omgeven door kleedhokjes en voorzien van een zandbodem. Doch zooals duideiijk zal zyn. een dergeljke particuliere inrichting - hoe aardig overigens ook - kan met haar hooge tarieven geenszins een goed gemeentezwembad vervangen. We nemen dus afscheid van Charlois in de vaste overtuiging, dat uitbreiding der gemeenteiijke zweminrichtiftgen er dringend, zeer dringend noodzakeljk is.

Een particulier zwembad "Tramput" van de vereeniging "Charlois", aardig, maar voor niet-leden der vereeniging vrij duur.

 

De ligging  van het zwembad

Het zwembad, zelfs in Rotterdam-Zuid ietwat decentraal gelegen.
Daarom wordt er in advertenties ook gewag van gemaakt dat er foor auto's en fietsen gelegenheid is tot parkeren en dat het bad ook met het openbaar vervoer te bereiken is. Uiteraard met Lijn 2, zeer bekend voor een ieder die in Rotterdan-Zuid woonde. ook thans bestaat deze lijn nog. Daarenboven, het was beslist geen Fast-Ferry, kon men het zwembad ook bereiken met de Havendienst Spido. Op een dergelijke vervoersmogelijkheid hebben we, de veerponten buiten beschouwing  gelaten, na de oorlog weer jaren moeten wachten.

 
In de jaren 30 van de vorige  eeuw was gemengd zwemmen al niet meer zo ongebruikelijk. Toch werd er, zoals uit onderstaande advertentie blijkt, nog dikwijls separaat gezommen. In het Zwembad Charlois gedurende de gehele werkweek in de ochtenduren.  Op werkdagen in de middag tot zonsondergang en op zon- en feestdagen was het bad als familiebad in gebruik en werd er gewoon gemengd gezommen.

 

Rotterdamsch Nieuwsblad, Maandag 9 Mei 1932,  pagina 5

Het  “Zwembad” Charlois geopend.

Zaterdagmiddag is het „”Zwembad Charlois” weer geopend,  dat nu ook een zonnebad
omgeven door een bloeienden boomgaard rijk is,  zooals op de foto is te zien. Het
zwemseizoen is geopend, maar de temperatuur van het water is nog zóó afschrik-
wekkend, dat de Nieuwsblad-fotograaf Zaterdagmiddag nog niemand in het
water aantrof, toen hij bovenstaande foto maakte.

 

Regelmatig werden ook zwemwedstrijden en festiviteiten georganiseerd.
Zo ook, getuige het RN-verslag van 23 augustus 1932.
Van deze bijzonder geslaagde dag werden zo waar ook nog foto's gemaakt. Ook deze zijn afkomstig uit de fotoverzameling van Janny Leenheer. Daarvoor mijn uitdrukkelijke dank.
Voor de gepassioneerde wedstrijdliefhebbers onder ons vermeld ik hierbij eveneens de uitslagen van de wedtrijden.
Het is wellicht aardig om deze eens te vergelijken met de zwemtijden van heden ten dage.

 

Rotterdamsch Nieuwsblad, 23 augustus 1932, Blz. 5.

Zwemfeest "Zwembad Charlois"

De vereeniging "Zwembad Charlois" heeft Zaterdagmiddag in haar inrichting in de z.g. tramput aan den Reedijk een zeer geslaagd zwemfeest voor haar leden gehouden. Het in grooten getale opgekomen publiek heeft genoten van de verrichtingen der kleuters die met tobbetjevaren hindernis-zwemmen en bordjesduiken, één der vele beschikbaar gestelde prijzen trachtten te veroveren. Van de oudere leden waren de snelheidswedstrijden georganiseerd.
De tijden door de prijswinnaars gemaakt, zijn:

100 M. schoolslag  
Heeren : Dames:
 1. H. Bontebal 1 min. 44 sec.,
 2. H. Lohstrok 1 min. 49 sec.,
 3. W. van Rossen 1 min. 51 sec.,
 4. H.Vermaat 1 min. 53 sec.
 1. Nel Bontebal 1 min. 54 sec.,
 2. T. van Brink 1 min. 57 sec.,
 3. C van Brink 2 min. 6 sec.,
 4. Mevr. Schouten 2 min. 7 sec,
 5. H. Frerichs 2 min .10 sec.
45 M. vrije slag  
Heeren: Dames:
 1. W. Jansse 33 sec.
 2. W. van Rossen 33 2/5 sec.,
 3. H. Bontebail 34 1/5 sec.,
 4. W. Drinkwaard 37 sec.
 1. H. Frerichs 34 4/5 sec.,
 2. N. Bontebal 39 2/5 sec.,
 3. T. van Brink 39 4/5 sec.,
 4. J. van Weel 42 4/5 sec.
45 M. rugslag
Heeren: Dames:
 1. W. Jansse 44 1/5 sec.,
 2. H. Bontebal 47 2/5 sec.,
 3. A. Boer 50 sec.
 1. Nel Bontebal 42 4/54 sec.,
 2. T. van Brink 50 4/5 sec.,
 3. M. Hoeven 60 sec.,
 4. H. Drenth 62 2/5 sec.
Estafette 3 x 45 M.  
Heeren: Dames :
 • W. van Rossen, J. van Gent, K. Jacobs
  1 min. 39, 2 sec.
 • J. van Weel, N. Bontebal, H. Frerichs,
  2 min. 1/5 sec.
De middag werd besloten met een wedstrijd voor gecostumeerden. De deelnemers hebben niet weinig bijgedragen tot het slagen van het feest.
Voor de jury was het een moeilijke taak om uit de zeer mooie en komische costuums een keus voor het toekennen der prijzen te doen.
Fotomateriaal
Onderstaand het resultaat van het zoekwerk van Ad van Beek en Esther Reitsma in de fotoalbums van de moeder van Ad, Janny Leenheer.
   

   

  Je kunt wel een vereniging oprichten en een zwembad binnen de kortst mogelijke keren uit de grond stampen, maar uiteindelijk heb je, om de zaak draaiende te houden, toch wat meer nodig. Hierbij moet niet allen gedacht gedacht worden de inkomsten (ter dekking van de kosten), maar ook aan openingstijden.
  De Vereeniging "Zwembad Charlois" gaf dan ook periodiek een boekwerkje uit met een heuse dienstregeling en vermelding van de gehanteerde tarieven, toen nog in ouderwetse guldens vermeld. Het boekwerkje werd in feite vanuit de opbrengst van advertenties  gefinancierd
  Alhoewel het "Zwembad Charlois" een vereniging was, hadden ook niet leden toegang op basis van zgn. dagentrees. En voor diegenen, die nou echt nooit zwommen, was het zelfs mogelijk om badgoed te huren. Op het terras moest men echter gekleed verschijnen.
  Tenslotte was het in de zomermaanden mogelijk een vakantiekaart te kopen.

   
  Daarnaast had men, zoals  blijkt uit onderstaande advertentie in het RN, ook nog enig bekwaam personeel nodig.  
  Rotterdamsch Nieuwsblad, 25 januari 1933, Blz. 16
   
  Rotterdamsch Nieuwsblad, 02 maart 1934, Blz. 9
  Zwembad Charlois
  Het bestuur der vereeniging "Zwembad Charlois" heeft aan het Bacteriologisch Laboratorium "Ratin" te 'sGravenhage opdracht gegeven om voor den aanvang van het a.s. seizoen tot verdelging van eventueel in de omgeving van het bad aanwezige ratten over te gaan. De uitvoering geschiedt onder garantie Voorwaarden. Het water wordt op geregelde tijden aan een bacteriologisch onderzoek onderworpen.

   

  Het "Zwembad Charlois" heeft gedurende de hele levensduur onder vuur gelegen vanwege de berichtgeving over de aanwezigheid van ratten. Het was een nagelaan de doodskist van deze vereniging. Niet verwonderlijk natuurlijk, want, zoals wij weten, was het zwembad in feite niets anders dan een put, die bij zandwinning is ontstaan. Dus gewoon natuurwater, waar vissen, vogels en ratten zich best thuisvoelden, zeker met het alom aanwezige riet aan de kanten van de put.
  Niet alleen in Rooterdam, maar zelfs onze voormalige kolonie Nederlandsch-Indië werd daaraan in de dagbladpers zo nu en dan aandacht besteed.
  Zie onderstaande berichten in het Rotterdamsch Nieuwsblad en de "De Sumatra post".

  De Sumatra, 07-05-1934, pagina 9
  DE  STRIJD  TEGEN  DE  RATTEN. ─  Ter bestrijding van de ziekte van Weil zijn door een bacteriologisch laboratorium maatregelen genomen ter verdelging van de ratten in en om het zwembad Charlois te Rotterdam.
  Chillen bij hokje badmeester (± 1936/1937)
  Tegenwoordi g heet het chillen.
  Vroeger heette het gewoon even ouwehoeren met de badmeester. Die had het niet altijd even druk en onder het lesgeven en toezichthouden had hij best wel eventjes tijd voor een praatje. Hij had naast het kantoortje een klein houten gebouwtje als onderkomen. Daarin lagen kurken zwemgordels, zwemplanken e.d. Ja, er stond zelfs een zwemkruk met bovenop een echt lederen bekleding. Na afloop was dan iedereen weer op de hoogte van de laatste roddels in Charlois.

  Inbreken en iets wederechtelijk meenemen (zeg maar gewoon stelen of jatten) is iets van alle tijden.
  Ook voor de Tweede Wereldoorlog kon je je spulletjes niet onbeschermd achterlaten.
  Zeker in een stille omgeving als de "Tramput" was een kraak zonder al te veel risico zo gezet.
  Zie bericht in het sociaal-democratisch weekblad "De Tribune".
  Ze werden er niet rijk van, maar toch!

  De Tribune, 08-081936, blz. 2


   

  "Zwembad Charlois" /politiek? (± 1937)
  De crisisjaren waren ook aan Nederland niet ongemerkt voorbij gegaan. De ergste armoede was wellicht voorbij, maar economisch gezien was alles beslist nog niet "rozegeur en maneschijn". In een advertentie van het "Zwembad Charlois" om lid te worden, komt men  dan ook een vetgedrukte kop tegen met de tekst "de lonen omhoog onze contributie omlaag". Onbekend is in welk blad deze advertentie heeft gestaan. Vermoedelijk rond 1937 in een reginaal blad voor Rotterdam e.o., want toen werd van de diensten van "Ned. Ratin Mij" gebruik gemaakt.

  Zwemfeest d.d. 31 augustus 1937
  Kennelijk liert de begroting het toe. Want in 1937 besloot men een groot zwemfestein te organiseren, dat zou plaats vinden op 31 augustus 1937. Toeval of niet, maar deze datum, vallend in het weekend, was ook de verjaardag van Koningin Wilhelmina.
  Ter voorbereiding daarop werd een speciaal programmaboekje gedrukt, waarin het volledige programma vermeld stond. Nevenstaande aankondiging was als eerste in het boekwerkje opgenomen.
  Onderstaand enige foto's, waardoor men een aardig beeld verkrijgt van hoe het zwembad er voor WOII uitzag.
  De vlag hangt uiteraard op de hoge duikplank in top.
  Het weer werkt mee en het is een drukte jewelste.

  Verkleedpartijen om te zien wie de meest originele outfit heeft.
  Bovendien wordt het geheel met levende muziek opgeluisterd.

  Het plankier fungeert als heuse catwalk.
  Maar raden wat er aan het einde met de deelnemers gebeurde.

   

  Anno 1937 Zwembad Charlois en IJsclub Charlois

   
  In feite was Charlois een betrkkelijk kleine gemeenschap. Men kwam elkaar dikwijls tegen op de Katendrechtse Lagendijk, de markt op de Maashaven. Men kende elkaar van het Charloise Volkshuis, de bibliotheek op het Nachtegaalplein of kocht zijn schoolboeken, voordat het Zuidplein er was, bij op de Boergoense straat bij de kantoorboekhandel H.W. Blok.
  Was men eenmaal lid van het Charloise Zwembad, dan was men dikwijls ook lid van de Charloise IJsclub. Een soort heilige twee-eenheid , zoals eten en drinken alsmede winter en zomer, gold dit in Charlois ook in zekere zin voor schaatsen en zwemmen.
  's Winters lid van de  IJsclub Charlois om te kunnen schaatsen en 's zomers lid van het Zwembad Charlois om te zwemmen. Zelfs de heer Jungerius, bij wie men zich kon aanmelden, had zitting in de besturen van beide verenigingen. Of er nou daadwerkelijk zoveel geschaatst en gezwommen werd betwijfel ik enigszins. Ik heb het vage vermoeden dat men er meer aan het "socializen" was. Evengoed een noodzakelijke, maar vooral ook prettige, bijkomstige bezigheid. Ik verzin dit niet zomaar. Zie daartoe een advertentie uit 1937.


  Rotterdamsch Nieuwsblad, 19 januari 1939, Blz. 13

  Vischvangst in zwembad

  Charlois

   Snoek bleek er echter niet te zijn en ook de baars was zeer zeldzaam. De visschen werden in groote teilen naar de tramput aan de andere zijde van den spoorweg gebracht, waar zij weer aan het natte element werden toevertrouwd. In de den loop van den middag heeft men de zegen nog een keer door het diepe gedeelte het bad gehaald en over het geheel genomen waren  de visschers niet ontevreden over hun bult.
  Voor een enkelen dag heeft het zwembad Charlois aan den Schulpweg vanmorgen zijn poorten geopend. Niet om de enthousiaste zwemmers en zwemsters te ontvangen, wier gedachten dachten vermoedelijk verre waren van het water, waarin zij op warme dagen plegen te plassen, maar om enkele leden van de Hengelaarsvereeniging vereeniging Rotterdam in de gelegenheid te stellen wat vischvoorraad op te doen voor de wateren, welke zij heeft gepacht en waar haar leden het spel van hengel en dobber kunnen beoefenen.

  In het zwembad wordt nooit gehengeld. De meeste bezoekers (sters) weten misschien niet eens dat er visch in zit. Vanmorgen werd daarvan echter het overtuigende  bewijs geleverd, toen de visschers er een paar maal het net door haalden. De eerste trek bij de kleedhokjes leverde niet veel op, doch in het diepere gedeelte had men meer succes. Men schatte dat zich ongeveer 300 pond visch, hoofdzakelijk bliek en brasem in het net bevond.

   
  Verslaglegging
  Zoals het een goeder vereniging betaamt wordt er jaarlijks een ledenvergadering uitgeschreven.
  Zo ook bij de vereniging het "Zwembad Charlois".
  Bij het doorbladeren van de verschillende kranten komt men dan ook regelmatig een verslag tegen.
  Ook typische locaties uit Charlois. Het verenigingsgebouw "Thimotheus"', het "Charloisse Volkshuis" aan de Katendrechtsche Lagedijk en de Boergoenschevliet 102. Al die plekken zijn nog steeds te vinden. Helaas heb ik nog geen enkel plaatje kunnen vinden uit die periode.
  Ik beperk mij tot de weergave van een tweetal verslagen. Niet iedereen zit tenslotte te wachten op de opsomming van (niet altijd overigens) dorre cijfers.
   
  Onderstaand een verslag van de vergadering d.d.15 maart 1939.
  Rotterdamsch Nieuwsblad, 16 maart 1939, Blz. 21
  Vereen. "Zwembad Charlois"
  In de kleine zaal van het gebouw Timotheus is gisteravond de jaarlijksche algemeene vergadering gehouden van de vereeniging "Zwembad Charlois". In het jaarverslag constateert de secretaris, de heer Van Seters, dat het seizoen 1938 voor de zwemmers een slecht seizoen is geweest. Behoudens enkele warme dagen, die veel drukte opleverden, was het weer zoo slecht, dat slechts de sportieve zwemmers zich vertoonden. Dat er toch 23.140 bezoeken geboekt werden, spreekt voor den bloei van de vereeniging.
  De verbeteringen aan de inrichtingen bleken aan de verwachtingen te voldoen, doch zij namen groote uitgaven mede; reden waarom men, toen bovendien het weer niet meewerkte, geen zwemfeest organiseerde. In het jaarverslag worden den eenige woorden van dank vermeld aan mevrouw vrouw De Feyter ,die als lid van het bestuur aftrad.
  De contributie werd ongewijzigd vastgesteld De aftredende bestuursleden de heeren L H Smits en B J Jungerius werden bij acclamatie herkozen.
  Zuider Weekblad "De Tunnel", 30 juni 1939  
   

  Niet alleen badjuffrouwen waren gewenst.
  Zoals uit onderstaande personeelsadvertentie blijkt, werd het evenwicht tussen manlijk en vrouwlijk personeel bewaard en werd ter uitbreiding van de personele bezetting het aantrekken van een badmeester wenselijk geacht.

   

  Rotterdamsch Nieuwsblad, 26 februari 1940, Blz. 16

  BADMEESTER

  Ver. "Zwembad Charlois" vraagt voor
  het aanst. seizoen een badmeester in
  het bezit van diploma N.Z.B. Uitsl.
  schrift. soll. aan secr. Boergoensche-
  vliet 102, R'dam (Z) 15037 9

  Rotterdamsch Nieuwsblad, 12 maart 1940, Blz. 14  

   

   
  Vereeniging Zwembad Charlois
  Verschenen Is het tiende Jaarverslag van de Vereeniging Zwembad Charlois dat vanavond op de in het Charloisse Volkshuis te houden algemeene ne vergadering zal worden uitgebracht. In het verslag wordt herinnerd aan het feit dat de Vereendging 12 Juni a.s. haar tienjarig bestaan herdenkt en dat het 31 Juli ook tien jaar geleden zal zijn dat het bad aan het bestuur werd overgedragen.

  Van de oprichting af hebben de volgende leden den zitting in het bestuur Den Besten Hannlk Jansse Jungerius Leenheer Oostdijk Smits en Van Seters Het doel van de Vereeniging is niet alleen geweest tie belangen van de leden te behartigen doch ook die van de obligatiehouders.
  Met voldoening wordt dan ook geconstateerd dat het grootste gedeelte van de in 1939 afgesloten ten obligatlelccning van . 10 reeds kon worden den terugbetaald en dat men momenteel over voldoende middelen beschikt om het restant af te lossen. Het seizoen 1939 was gunstiger dan dat van het vorige jaar. Tegen een totaal bezoek van 23 personen met een gemiddelde van 196 per dag In 1938 stelde 1939 3S 660 personen met een daggcmiddelde van 367 Deze stijging moet worden toegeschreven aan de hooge luchttemperatuur ratuur van gemiddeld 78 gr tegen 75 gr in 193S.

  Het bad onderging wederom eenlge belangrijkeke verbeteringen o werd de pomplnstaUaüe verbouwd en werden zonneschermen aangebracht bracht Op bepaalde tyden en op zekere voorwaarden waarden konden de hier gelegerde militairen tegen gen gereduceerden prys van het bad gebruik maken.

  Het bestuur onderging een wijziging. Mevr. Bontenbal werd vervangen door mevr. Kranenburg. Aan het afgetreden bestuurslid wordt in het verslag dank gebracht voor de aan de vereeniging bewezen diensten.

  Rotterdams Nieuwsblad d.d. 14-03-1940
  Zwembad Charlois.
  In de onder leiding van den voorzitter, den heer L. H. Smits, gehouden vergadering van de Vereeniging Zwembad Charlois werd het jaarverslag van den secretaris, den heer F. v. Seters, waarvan een uittreksel reeds In het Nieuwsblad werd gepubliceerd, goedgekeurd evenals het financieel verslag van den penningmeester, den heer A. H. Leenheer, dat sloot met een batig saldo van ƒ 1.572,36 en een reserve van ƒ 1.397,02. De aftredende bestuursleden, mevr. Kranenburg en de heeren D. G. den Besten en H.B Spijkers, werden bij acclamatie herkozen.
  Ht bestuur was van oordeel, dat in de huidige omstandigheden een zoo zuinig mogelijk financieel beleid noodzakelijk is. Het werd gemachtigd van de obligatielcening thans ƒ 1.500,= uit te loten en ten aanzien van het restant, ƒ 1.000,=, later, mogelijk in Juli, een beslissing ie nemen.
  Er zullen plannen worden ontworpen voor een feestelijke herdenking van liet tien-jarig bestaan, doch pas aan het eind van het seizoen zal een definitief besluit worden genomen, of tot deze herdenking zal kunnen worden overgegaan.

   

  Rotterdams Nieuwsblad d.d. 4-05-1940
  ZWEMBADEN OPEN.
  De Vereeniging ..Zwembad Charlois" zal op Zaterdag
  11 Mei a.s. haar bad om twee uur voor het publiek open stellen.
  Het ligt in de bedoeling om de zwembaden van
  den Rotterdamsche Bond voor Lichamelijke Opvoeding open
  te stellen, hetzij op 27 Mei a.s., hetzij op 3 Juni.
     

  Naar Bovenkant

   
    Periode 5mei 1940 t/m 12 maart 1947(WOII)
  In de periode van 1940 tot 1945 zit een leemte in de berichtgeving. Deze valt te verklaren uit het feit, dat het zwembad "Charlois" kort na de aanvang van de aanvang van de oorlog op last van de bezetter gesloten werd. Kennelijk om strategische redenen. Men denke hierbij aan de ligging van het zwembad t.o.v. de Waalhaven alsmede het voormalige vliegveld Waalhaven.
  Het zwembad was behoorlijk gehavend uit de strijd tevoorschijn gekomen en kon daardoor eerst na uitgebreid herstel weer in 1948 in gebruik genomen worden.
  De berichtgeving begint omstreeks 1947, waardoor een aardig beeld ontstaat over de voorbereidingen die getroffen moesten worden om het zwembad weer te kunnen openen.
  Ook opvallend is, dat waar het leek alsof het Rotterdamsch Nieuwschblad voor de oorlog het alleenrecht om de berichtgeving te verzorgen, schijnt het stokje na 1945 overgenomen te zijn door het democratisch-socialistisch dagblad `Het Vrije Volk`. Het Vrije Volk, onderdeel van het sociaaldemocratische uitgeefconcern De Arbeiderspers, is een periode de grootste krant van Nederland geweest. De krant had tijdens deze bloeiperiode meer dan 300 redacteuren/verslaggevers in dienst. Na het kabinet-Drees III, het laatste kabinet van Drees in 1958, liep het abonneebestand echter snel terug. De redacties trokken zich terug op de voormalige 'rode' bastions Rotterdam en Arnhem, waar de Arbeiderspers nog eigen drukkerijen had. Eind 1971 werd het resterende, grootste gedeelte van het randstedelijke Vrije Volk definitief een regionale krant, gericht op de 'thuisbasis' Rotterdam.
     

  Naar Bovenkant

   
    Periode 1947 t/m 1961


  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad", d.d. 13-03-1947

  Zwembad Charlois dit seizoen open?
  Het wachten is op een garantie van B. en W.
  Als een vale ijskorst ligt een meertje geklemd tussen, de Groene Kruisweg, de Schulpweg en de Reedijk. Slechts weinige reizigers, die met de stoomtram van de RTM de tocht maar Oostvoorne maken, zullen hierin het vroeger zo gezellige zwembad "Charlois" herkennen. Wellicht komt dat, wijl er geen enkel voorwerp meer is, dat nog aan de badinrichting van weleer doet denken. De oprit en het parkeerterrein kan men nauwelijks van het omringende land onderscheiden; de lange, smalle plankiers zijn verdwenen en van de fleurige blauw-wit geschilderde kleedkamers is niets meer over. Zo is "Charlois" vergaan in de jaren, waarin de Duitsers ons er de toegang ontzegden. Helaas, ook in de eerste twee jaren na de bevrijding heeft men geen kans gezien het zwembad opnieuw op te bouwen. En dat is dubbel te betreuren, omdat juist Rotterdam- Zuid in de zomermaanden dringend behoefte heeft aan een flinke zwemgelegenheid, waar de mensen na gen lange dagtaak verfrissing kunnen zoeken. Gelukkig zijn er thans plannen om het zwembad nog vóór het begin van het nieuwe seizoen geheel te restaureren. Het initiatief daartoe is uitgegaan van de voormalige Zwem- en Poloclub Charlois, die de beschikking kan krijgen over de voor de restauratie benodigde materialen. Geheel in kannen en kruiken is die zaak evenwel nog niet, daar de vereniging - die voornemens is de kosten van het herstel voorlopig te putten uit een obligatielening van
  ƒ 30.000.= - van het gemeentebestuur de garantie wil ontvangen, dat het bad niet binnen korte tijd ten prooi zal vallen aan de uitbreidingsplannen van de stad. Wij hopen van harte, dat het B. en W. mogelijk zal zijn de Zwem- en Poloclub Charlois op dit punt gerust te stellen. Want waarlijk: De Linker- Maasoever heeft dringend een nieuwe zweminrichting nodig. En zolang het wegens gebrek aan materialen nog niet mogelijk zal zijn een overdekt bad te bouwen, zal het zwembad Oharlois althans gedurende de zomenmaanden goeddeels in die leemte kunnen voorzien.

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad", d.d. 14-03-1947
  Zwembad Charlois nam het
  initiatief
  Zoals wij gisteren reeds meldden, bestaan er plannen om het zwembad Charlois nog dit seizoen weer in gebruik te nemen. Volledigheidshalve wijzen wij erop, dat het initiatief hiertoe is uitgegaan van het bestuur van het zwembad, dat niet gelijk is aan dat van de ZPC.

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad", d.d. 12-08-1947
  Zwembad Charlois
  herrijst
  Wij hebben reeds eerder gemeld, dat er plannen bestaan het Zwembad Charlois bij de Groene Kruisweg weer op te bouwen. Thans zijn deze plannen geheel uitgewerkt. Zij zijn door de officiële instanties goedgekeurd. Het bestuur van het zwembad stelt zich voor de kosten voor de wederopbouw te dekken met een obligatielening van ƒ 30.000,=.

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad", d.d. 23-08-1947
  Wedergeboorte van 't zwembad "Charlois" De kleedruimten komen niet, zoals vroeger, boven het water, doch op het land, waar men de beschikking heeft gekregen over een extra-stuk grond. Daardoor zal ook de ingang op het land blijven; het lange toegangsplankier zal dus evenmin terug keren. Bijna alle opstallen zullen uit kalksteen worden opgetrokken. Voor het bassin zelf wil men trachten voor de ondiepe baden de driehoeksvorm te handhaven. Nogmaals, het bestuur beseft,
  Een bescheiden begin, maar er
  zijn grote plannen.
  Het zwembad "Charlois" komt terug! Vooral aan de Linker-Maasoever zullen velen dit bericht met vreugde hebben ontvangen, want het bad in de Tramput langs de Groene Kruisweg had voor de oorlog een zeer goede naam. Het was niet bepaald een luxe-bad, maar er was een intimiteit, welke aan deze inrichting een, eigen cachet gaf. Buitenstaanders konden misschien wat moeilijk in deze sfeer doordringen; voor de leden was "Charlois" echter meer dan alleen maar een zwembad. Meer dan om te zwemmen, gingen zij naar de Groene Kruisweg om bij dat simpele plasje een middag of een ganse Zondag te midden van vrienden door te brengen.
  Die grote groep van vrienden heeft het zwembad vele jaren node gemist. Toen -de oorlog kwam, was "Charlois" één van de eerste slacht-offers; zolang de krijgshandelingen voortduurden, heeft het geen kans gekregen zich weer op te richten. Helaas, ook na de bevrijding hebben velen te lang op de heropening moeten wachten. Als het 't volgend jaar in gebruik wordt weer in gebruik Gelukkig is het bestuur thans zover, dat het de materialen, ter beschikking heeft om met de wederopbouw van het bad een begin te maken. Oorspronkelijk lag het j in de bedoeling meteen een veel ruimere accommodatie aan te leggen. De plankiers en de vlotjes. zouden in verbeterde vorm terug komen; men zou een dat het nog slechts een bescheiden begin kan maken. Het heeft echter niet langer willen wachten. Reeds dezer dagen zal niet de bouw van de opstallen worden begonnen. Men hoopt hiermede vóór de winter gereed te zijn, opdat in de lente van 1948. het zwembad "Charlois" geheel voor het nieuwe seizoen kan worden klaargemaakt.
  genomen wordt, zal dat zeker twee jaar te laat zijn. Men kan hierover moeilijk het nijvere bestuur verwijten maken. Het heeft gedaan wat in zijn vermogen lag om de zaken weer op gang te krijgen. Doch daarbij moest het zovele hindernissen nemen, dat het wel leek, of men van bepaalde zijden het belang van een tweede zwembad niet wilde inzien. Een tweede bad.... er zouden er voor de volksgezond- heid vier of vijf moeten zijn.
  een breder terras maken, enz. Helaas zal men dit plan voorlopig niet ge-heel kunnen uitvoeren; gebrek aan hout en geld noodzaakten het bestuur genoegen te nemen met een meer bescheiden be-begin. Zo zullen bijvoor-beeld volgend jaar de houten plankiers nog ontbreken, al wil men wel trachten in- ieder geval een paar vlotjes in de plas te leggen.

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 25-10-1947
  Na zeven magere jaren gaat Tramput
  een nieuwe bloeitijd tegemoet
  Oorlogsslachtoffer wordt op de been geholpen
   

   

   

   

   

   

   
  In de diepte, tussen Groene Kruisweg en Schulpweg, ligt de "Tramput", een ondiepe plas, die door de nieuwe verkeersweg naar Oostvoorne in twee delen werd gespleten. Op het ogenblik ziet hij eruit als alle andere meertjes, die men in ons polderland kan tegenkomen; grauw water, een welige plantengroei en veel afval, neergeworpen door mensen, die juist dergelijke plekken uitzoeken om er de vreemdsoortigste voorwerpen te deponeren: stukken papier, blikken bussen, keien, dozen en wat al niet. Een half ondergelopen roeibootje ligt er eenzaam tussen 't riet, als treurde het om de schone en gelukkige dagen van weleer. De Tramput heeft heel wat betere tijden gekend - tijden, waarin hij elke dag werd verzorgd en schoongehouden als een troetelkind en waarin vele bewoners van de Linker-Maasoever hem gedurende de zomer elke dag met

  een bezoek kwamen vereren. In die dagen was ook de akelige naam "Tramput" bijna in het vergeetboek geraakt en vervangen door de veel mooiere "Zwembad Charlois". Blakend van welstand lag dat daar 's zomers onder de zon; aan de masten wapperden de vlaggen, de in blauw en wit geschilderde kleedhokjes staken helder af tegen de omringende boomgaarden en bouwlanden. En altijd was er vrolijkheid, intimiteit van mensen, die elkaar hier elke dag weer ontmoetten en die hier gezamenlijk verfrissing zochten in het water of die op de lange plankiers met luchtig gebabbel hun tijd verdreven. En iedereen vermaakte zich: met het geplas van de kinderen in het ondiepe bad, met het gejoel van de jongelui, die - tot grote ergernis van de badmeester - op de glijbaan. krijgertje speelden, of met de knapen van 1e poloclub, die - als zij aan het trainen waren of een wedstrijd gingen spelen, vaak het hele bad op stelten zetten. Maar de oorlog kwam en "Zwembad Charlois" was één van zijn eerste slachtoffers. Zeven jaren is het zo eenzaam blijven liggen; in die tijd is het vervuild, zijn de opstallen afgebroken, verging het ........tot het tenslotte niet meer was dan de simpele Tramput, een armzalige plas langs 1e Groene Kruisweg...... Edoch, het bestuur van het zwembad is na de bevrijding niet stil blijven zitten. Het heeft veel moeilijkheden moeten overwinnen, doch in de afgelopen zomer was 't  eindelijk zo ver, dat het de nodige gelden en materialen voor de restauratie van het bad beschikbaar kreeg. En nu wordt er weer
  gebouwd. Nog drie weken en dan zal het metselwerk aan de stenen kleedkamers
  gereed zijn. Voor vele zwemliefhebbers in
  Rotterdam Zuid zal dit een verheugend bericht zijn; te lang hebben zij moeten wachten op het herstel. Op het ogenblik zijn de metselaars druk bezig; andere mannen graven de grond uit; weer anderen storten de betonnen damwand, die het bassin van het omringende land zal scheiden. Het zwembad zal overigens - zoals wij reeds eerder berichtten - een geheel ander aanzien krijgen. De houten kleedlokalen aan weerszoden van het ondiepe bad zullen niet meer terugkeren. In plaats daarvan worden nu de kleedgelegenheden voor dames en heren ondergebracht in één langwerpig gebouw, waar in het midden ook de douchecellen zullen komen. De lange steigers 'en de vlotjes, die aan het bad zijn typisch karakter gaven, zullen voorlopig slechts gedeeltelijk terugkomen.
   

   

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad", d.d. 21-04-1948
  In de Tramput kan men zijn
  natje en droogje vinden
  De Tramput, gelegen aan de trambaan bij de Schulpweg, heeft een gedaanteverwisseling ondergaan. De put is weer een zwembad geworden. Nog dit seizoen zullen de liefhebbers van zwemmen er hun hart kunnen ophalen. Aan de plas, die ongeveer; 150 meter lang en 25 meter breed is, heeft men een laag gebouw opgetrokken van kalkzandsteen. De stenen zijn gewit, wat een prettige indruk maakt. Het dak is van eterniet golfplaten gemaakt. Het gebouw heeft een lengte van 46 meter. De diepte is 4 meter. Een afdeling voor kaartverkoop en controle staat apart bij de ingang van het zwembad. Het verschil met vroeger is, dat het gebouw nu op de wal staat. De architect, de heer A. v.d. Graaff uit Zijndrecht, heeft alles zo eenvoudig mogelijk, doch doeltreffend gehouden. Er is, zoals vóór de oorlog, een jongens verzamelkleedkamer. De jongens kunnen hun kleding door een loket afgeven in een garderobe. Hiernaast is ook nu een ruimte met wisselhokjes en een heren verzamelkleedkamer. Voor dames heeft men een zelfde indeling. Verder bevat het gebouw een kamer voor het bestuur en E.H.B.O. In het midden ligt de z.g. toiletgroep, waar ook douches zijn aangebracht.
  Men kan deze afdelingen en een restauratiebordes bereiken over een tegelpad, waarlangs een beplanting zal worden aangebracht. Langs de plas loopt een pad van drainagetegels, die alle vocht onmiddellijk doorlaten. Langs een deel van de plas heeft men een- damwand ingeheid. Er komt alles, wat nodig is voor een zwembad; ook de glijbaan komt terug., Men zal weer een paar "vlotjes" aanbrengen; voorlopig een paar kleine, omdat men zich geen uitgaven kan veroorloven voor een groot. Er moet echter ook wat te wensen overblijven voor de toekomst.

  Het bad is door een zandstorting verdeeld in drie stukken, een diep, een ondiep en een voor kinderen. In het, diepe heeft men drie wedstrijdbanen van 25 meter.

  In het, diepe heeft men drie wedstrijdbanen van 25 meter. De Vereniging Zwembad Charlois, die de exploitatie verzorgt, heeft bovendien een zonnebad laten aanleggen. Aan één zijden wordt het bad afgesloten door een halfrond bordes, waar een zitje op komt met een glazen windscherm. De hokjes hebben een capaciteit voor 1000 à 1200 bezoekers over een hele dag. De ligging is welgekozen tegen een boomgaard aan. Men is van plan het zwembad op 8 Mei officieel te openen. De personeelbezetting zal bestaan uit een badjuffrouw, een badmeester, twee garderobejuffrouwen, een controleur en een bewaker van de fietsenstalling. Een restaurateur zal de zorg van de restauratie op zich nemen.

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad", d.d. 24-04-1948
  VERENIGING ZWEMBAD CHARLOIS
  Het Bestuur heeft te vervullen
  2 PLAATSEN VOOR
  GARDEROBEMEISJE
  Sollicitaties ultsl. schriftelijk aan het secretariaat p/a
  J.P. GROEN, Boergoensevliet 133

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad", d.d. 30-04-1948

   

  Diploma zwemmen 01-09-1948

   Eisen van de Zwemproef

  Er werd niet alleen zwemles gegeven.
  Eén-of tweemaal per jaar kon men ook ter behaling van het zwemdiploma afzwemmen. Op de achterzijde van het diploma van Bram Leenheer staat vermeld, aan welke eisen hij moest voldoen om deze zwemproef met goed gevolg af te leggen, t.w.:
  1. Te water gaan van de bassinrand met sprong voorwaards, onmiddellijk gevolgd door 125 meter zemmen, waarvan de eerste 75 meter met de schoolslag moet worden afgelegd en de laatste 50 meter met de enkelvoudige rugslag (armen passief, handen onder water, eventueel actief ter bewaring van de balans).
  2. Te water gaan van de bassinrand met rechtstandige sprong voorwaarts gestrekt, gevolgd door 1 minuut watertrappen met de vingers boven water, gevolgd door het éénmaal draaien om de lengte-as in verticale stand met vrij gebruik van de armen.

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 06-05-1949

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 24-08-1949
  Sportkiekjes van ZAMORA
  Zamorina's oudste -dochter is eens van school gestuurd. 't Is lang geleden gebeurd, nog in de vooroorlogse tijd', toen het zwembad Charlois met z'n badgasten, z'n vlotjes, z'n springtoren en z'n vlaggen altijd het oog verkwikte van de argeloze reiziger, die in het rokerige - stoomtrammetje - van Rotterdam langs de Groene Kruisweg: naar de Spijkenisserbrug hobbelde. 't Heeft na' de oorlog lang geduurd eer dit zwembad in volle glorie gerestaureerd was en z'n eigen plaats in de Charloise gemeenschap weer kon innemen. Maar verleden jaar was het toch zover en dit jaar heeft men er weer van het water en de gezelligheid genoten. De krant is er waarachtig nog een lieftallige secretaresse aan kwijtgeraakt. De besturen van het zwembad en van de daarin gehuisveste vereniging ZPC bestaan uit voortvarende lieden, die Zaterdag hun aandeel bijdragen tot het welslagen van Neerlands jeugdzwemdag en bovendien onderlinge wedstrijden organiseren. Zondag volgt een polotoernooi en op 3 September worden er de zomerkampioenschappen van de ZRO gehouden.


  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 29-04-1950
  Waar is de tijd gebleven, dat
  "Charlois" op 6 Mei openging?
  Pootjes omhoog, kop diep weggezonken, buik blauw gezwollen, dreef een dode eend in het water van de Werkhaven bij de Heyplaat. Zo maar midden in het fleurige zwembad van de RDM, dat zich stilletjes koesterde in de Vrijdagmiddag met lente-allures doorgebroken zon en z'n kranen gewillig op de waterleiding liet aansluiten. Die arme -eend had daar misschien al een hele j tijd gedreven en z'n soortgenoten, hebben misschien wel gedacht, dat ie er een eerlijk graf had gevonden. Maar dat zal spoedig anders blijken te zijn, want de grote schoonmaak van het zwembad is begonnen. De brug lag schoongepoetst uit. Hier en daar gaf men een streekje verf en verder verrichtte men- alle reparaties, die na een druk zomerseizoen en een hele winter opliggen onvermijdelijk zijn. Naast dit fris beschilderde bad met z'n helder, rode daken staken de gemeentelijke zwembaden ietwat armoedig af.
  Daar heerste nog de midwinter-rust, omdat | de lenteschoonmaak nog moest beginnen.

  Niettemin hoopt men ook deze baden half Mei klaar en op hun plaatsen. in de Maas te hebben. Hier en daar is men hun ligplaatsen reeds aan het uitbaggeren. Het Zwarte Plasje en de Tramput zijn zo ongeveer de enige vaste open baden in Rotterdam. Bij elkaar niet te veel, want hun omvang is zeer beperkt en hetzelfde geldt derhalve voor hun Niettemin wil men er het beste van maken. In beide baden is men reeds lang bezig met de voorbereidende werkzaam-heden voor het zomerseizoen. Veel behoeft er niet vernieuwd te worden. Ook hier slechts enkele kleine reparaties en een paar streekjes verf. De -meeste aandacht vergt nog het zwembad Charlois in de Tramput bij de Groenekruisweg. Daar worden alle opstallen geheel opnieuw gekalkt en Vrijdag lagen ze al heerlijk wit te blikkeren in de zon. Door het slechte weer. van de laatste dagen zijn de werkzaamheden' wat vertraagd. Niettemin hoopt men vóór 13 Mei gereed te zijn, opdat men dan het bad voor leden en publiek zal kunnen openstellen. En voor 't Zwembad Charlois speciaal is dat altijd een bijzondere gebeurtenis. De voornaamste zorg vereisen nog het uitdiepen van het bad en het vernieuwen van het tegelplateau, dat door baldadige jongelui tijdens de vorstperiode gedeeltelijk vernield is. En verder hoopt men natuurlijk, dat de moeilijkheden die ontstaan zijn door de dijkdoorbraak bij de Waalhaven, spoedig overwonnen zullen zijn. Want de laatste dagen is er al maar vuil water in het bad gestroomd. Behalve voor de Tramput heeft men ook voor Het Zwarte Plasje (14 Mei) en het RDM-bad (13 Mei) in principe de openingsdata reeds vastgesteld. Maar,waar is de goede oude tijd gebleven, dat het zwembad Charlois op vijf of zes Mei al openging en dat er dan ook heus zwemliefhebbers in het water doken om proestend te beweren, dat 't niet koud was…...?
  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 28-06-1950
  Sportkiekjes van ZAMORA
  Terug, naar "de sportkalender…

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 20-04-1951
  (Van één onzer verslaggevers)
  Op de rand van de onherbergzame vlakte, eens het vliegveld Waalhaven, staat het nieuwe complex van de Coöperatieve Tuinbouwvereniging Zuidhollandse Eilanden. Op nog geen honderd meter afstand ligt het lieflijke zwembad Charlois, omzoomd door fruitbomen, even verder pruttelt het stoomtrammetje voorbij. Zandstormen hebben in de afgelopen/maanden dit verlaten oord geteisterd.De mannen, die aan het veilinggebouw werken kunnen daar wel iets over vertellen. Maar zij gingen door, want op 1 Mei begint de veiling te "draaien", al wordt het complex eerst op 30 Mei officieel geopend. Men fluistert dat er maar liefst 3000 gasten zullen komen.…………..

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad", d.d. 04-07-1951

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 28-01-1952
  Spreeuwenpraat
  De heer Ebink in Nieuwenhoorn en zijn vriend, de polderopzichter, wilden graag weten of er de laatste tijd ergens nog een ijsvogel is gezien. Deze winter heeft de opzichter die kleurige, vogel maar één keer langs de grienden van de Oude Maas ontdekt. Zou de ijsvogel steeds zeldzamer worden? Dat valt misschien wel mee. De heer ……

  IJsvogel no. 3 wordt gemeld door de heer J. P. Babijn uit de Osseweistraat in Rotterdam. Een week of drie geleden zag hii een ijsvogel op de onderbouw van een vlonder in 't zwembad Charlois! De vogel bleef rustig zitten toen de stoomtram op ongeveer tien meter afstand voorbijreed.

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 12-02-1952

  Weer een ijsvogel

  Ijsvogel no. 3 wordt gemeld door de heer J. P. Babijn uit de Osseweistraat in Rotterdam.
  Een week of drie geleden zag hii een ijsvogel op de onderbouw van een vlonder in 't zwembad Charlois! De vogel bleef rustig zitten toen de stoomtram op ongeveer tien meter afstand voorbijreed.

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad", d.d. 10-03-1954
     


   

  Weekblad "Het Zuiden"d.d. 13-05-1955 (vrij)
  Het "Zwembad Charlois" was in vele opzichten een voorbeeldige vereniging.
  Onder, zoals vermeld in onderstaande advertentie, werd onder deskundige leiding zwemles gegeven. Je moest dan wel eerst lid worden van de vereniging. Misschien was deze vereiste wel ook een belemmering om zijn kinderen vroegtijdig zwemles te geven. Zeer zeker voor het publiek van "Rotterdam-Zuid".
    

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 11-07-1955
  CHARLOIS
  viert zilveren jubileum
  Het zwembad "Charlois" - in de volksmond beter bekend als het bad in de tramput - beleeft dit jaar zijn zilveren jubileum. Bepaald over rozen zijn deze 25 jaren niet gegaan en verscheidene aanslagen op het voortbestaan van dit brokje Charlois, zijn in de loop der jaren gepleegd. In de jaren '40-'45 vaagden de bezetters het totaal van de kaart. Herbouwd in gezellige sfeer van het heden kreeg het daarna een hernieuwde aanslag te verduren tijdens de watersnoodramp van Februari 1953.
  En vorig jaar dreigde andermaal een spook, dat voortbestaan onmogelijk maakte, nl. de opspuiting van het gedeelte land rondom het bad. Maar ook deze klip heeft het - bestuur weten te omzeilen en zo was het dan Zondag feest. Feest dat bestond in een tweekamp tussen de ZPC - de club ontstaan uit de leden van het bad - en VZC uit Vlaardingen. Sterren van groot formaat tellen beide clubs niet, maar de sportieve en kameraadschappelijke geest vierde hoogtij. Het meest werd die wel geaccentueerd in de gecostumeerde waterpolowedstrijd tussen de veteranen van beide clubs, die het koste wat het wil, in een gelijk spel (3-3) moest eindigen. Na het eerste nummer hadden de gastheren een kleine puntenvoorsprong, die echter spoedig door de VZC-ers werd overgenomen. Deze puntenvoorsprong hebben zij niet meer afgestaan. Af en toe kwam ZPC wel aardig bij maar aan het einde kon VZC toch als overwinnaar de beschikbare wisselbeker voor een jaar naar de haringstad voeren.
  De voornaamste uitslagen waren:
  25 meter vrije slag meisjes:
  1 J. Mak, ZPC 17,4;
  idem jongens:
  1. J. Lankester VZC 16;
  25 meter rugslag meisjes:
  1 R. Vennaat VZC 21.2;
  idem jongens:
  1 J. Lankester VZC 21,5;
  25 meter' schoolslag meisjes:
  1 D. van Kranenburg VZC 20,7;
  idem jongens:
  1 J. Kastelein 23,8.
  50 meter schoolslag dames:
  1 S. den Butter ZPC 45,9;
  idem heren:
  1. J. Willemsen ZPC 40,2;
  50 meter vrije slag dames:
  1 M. Hazevoet VZC 34,8;
  idem heren:
  1 J. Zwamenburg VZC 31,2;
  50 meter rugslag dames:
  1 N. Haartsen VZC 40,4;
  idem heren:
  1 J. Zwamenburg VZC 39,6:
  50 meter vlinderslag dames;
  1 A. Hoogerwerf ZPC 41,7;
  Estafette 3x25 meter wisselslag dames:
  1 VZC 56,2:
  idem heren:
  1 VZC en ZPC beide 50,6;
  Estafette 5x50 meter vrije slag dames:
  1 VZC 3,08,4;
  idem heren 1 VZC 2,49,4;
  Estafette 5x25 meter vóór heren veteranen:
  1 VZC 1,25.

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 05-04-1956

   
  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 21-02-1957

   

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 04-02-1957  
  Nachtelijke brand in Rotterdam-Zuid
  Fustloods van veiling in vlammen opgegaan
  Fruitpakhuis gespaard
  (Van een onzer verslaggevers)
  HUIZENHOGE VLAMMEN sloegen vannacht omstreeks kwart voor twee uit de grote, welgevulde fustloods van de G. A. Goöp. Tuinbouwveiling aan de Reedijk, diep in Rotterdam-Zuid. Op dat moment liepen personeelsleden van de veiling en late voorbijgangers al met slangen te zeulen. Met drie stralen op de waterleiding wisten zij o.m. het overslaan van de felle brand naar het fruitpakhuis te voorkomen. De loopbrug tussen de beide gebouwen brandde reeds als een fakkel.
  Om half twee ontdekte een voorbij fietsende politie-agent de brand. Hij wekte met veel moeite en met medewerking van de hond des huizes directeur G. Hogeweg van de veiling. Om negen minuten over half twee kreeg de seinzaal van de brandweer de eerste melding van een chauffeur, die vertelde dat er veilingkisten in brand stonden. Gereedschapswagen 6 van de Brielselaan werd er heen gestuurd. Brandmeester Brugman vroeg vier minuten later reeds om versterking. Die was al op komst, dank zij meerdere telefoontjes van verontruste Rotterdammers naar de seinzaal. Autospuit 4 en ladderwagen 3 arriveerden om tien voor twee op het brandterrein. De fustloods, vol uiterst brandbaar verpakkingsmateriaal, stond toen in lichterlaaie.
  Weinig water
  Veel bluswater had men nodig, maar de voorziening vlotte niet erg, door de geringe druk op de waterleiding. De tien stralen, die men op het vuur richtte, bleven vrij mager van omvang De autospuit bracht niet veel uitkomst. Van 400 meter moest die het water vanuit het Zwembad Charlois naar de brandende loods stuwen. Toch nam om kwart over twee lhet vuur al snel in omvang af. De rookontwikkeling bleef echter urenlang zeer zwaar en de vlammen laaiden telkens weer op. Omstreeks zes uur kon het zware brandweermateriaal inrukken. Personeel van de blusgroepen 711 en 622 nam de nablussing ter hand. De fustloods (300m2) was verloren, en de brandmuur ontzet, maar de aangrenzende loodsen en een fruitpakhuis bleven behouden, dank zij vooral de gunstige windrichting.
  Lucifer?
  Omtrent de oorzaak van de brand valt weinig met zekerheid te zeggen. De politie neemt aan dat een late. voorbyganger een brandende lucifer of sigaret heeft weggeworpen en daardoor de brand heeft veroorzaakt. Volgens een zeer voorlopige schatting zou de schade ongeveer anderhalve ton bedragen.

  Niet altijd was de ZPC aan de winnende hand  
  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 08-07-1957
  VZC, Vlaardingen,
  wint tweekamp
  Zaterdag werd weer de jaarlijkse zwemtweekamp ZPC-VZC in het zwembad Charlois te Rotterdam gehouden. Het was bijna zelfs te warm om aan zwemwedstryden deel te nemen. Terwijl ook een mudvol bad het de organisatoren bepaald niet gemakkelijk maakten de rust te scheppen die bij zwemwedstrijden onontbeerlijk is.
  Hierdoor ging de wedstrijd ten dele in het geroezemoes en geplons veroorzaakt door de naar verfrissing zoekende menigte verloren. Won de beide voorgaande jaren VZC met ruim verschil deze tweekamp, ditmaal namen de Vlaardingse meisjes wel direct een kleine voorsprong, maar zowel eerst bij de vrije slag als daarna bij de schoolslag wisten de jongens de achterstand van ZPC iets te verkleinen.
  Na de persoonlijke nummers was de stand: VZC 446,4 pt, tegen ZPC 460,9. De estafettes zouden de voorsprong van VZC nog vergroten, want de vijfmaal vijftig meter vrije slag was zowel bij de meisjes als jongens voor VZC, resp. in 3,7 sec. en 2,33,8, terwijl ZPC hiervoor 10,4 en 2,36,6 nodig had, zodat VZC de beker thans definitief veroverde doordat de eindstand werd: VZC 780,9 pt, ZPC 810,9 pt.
  Enkele tijden:
  50 meter vrije slag meisjes:
  W. Plomp VZC 34,3, Hennie de Jong ZPC 34,6;
  50 meter vrije slag slag jongens:
  Nico Dullaart
  50 meter schoolslag meisjes:
  Nel v. d. ZPC 29, J. Zwanenburg VZC 30,1; 50 Vaart VZC 43, Joke Mak ZPC 44 sec;
  50 meter schoolslag jonges:
  Nico Dullaart ZPC 38,5, C. Dalmeüer VZC 38,9;
  50 meter rugslag meisjes; W. Plomp VZC 39,3, Jopie Mak ZPC 41,1;
  50 meter rugslag jongens:
  Den Arens VZC 35,5, Nico Dullaart ZPC 36,7.

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 20-06-1958
   

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 07-08-1958  
  Spreeuwenpraat Nee, over die oude zwembaden van Rotterdam zijn we nog niet uitgepraat. Pieter ontving een boeiend verhaal van de oudste badmeester van Rotterdam (en nog steeds rijst de vraag: óók de oudste van Nederland?) de heer M. (Thijs) van Wallené, van het zwembad Charlois.. De heer Van Wal, lené weet over de geschiedenis van de Rotterdamse zwembaden heel wat te vertellen. Aan zijn brief ontlenen wij:  
  In de vorige eeuw was Rotterdam drie zwembaden rijk, aan de Parkkade nabij de Heuvel, aan de Plantage en aan de Baan. Die baden waren in handen van particulieren. In 1886 is het zwembad aan de Baan overgegaan naar de gemeente Rotterdam. Piet van Wallené werd toen benoemd tot hoofd van de inrichtingen. Het zwembad aan de Baan had drie afdelingen, de zg. kwartjes-, dubbeltjes- en stuiversbaden, toen 't nog eigendom was van een vennootschap Zwem-, bad- en wasinrichtingen. Na 1886 werd het tarief vijf cent, maar dan alleen voor het zwembad aan de Baan. De overige waren kosteloos. Aan het bad waar Piet de scepter zwaaide, kende je overigens ook kosteloze uren. Wat de bemanning betreft: Piet was het hoofd. Dan waren er twee politieagenten, die de zwemkunst machtig waren en een man van de gemeentereiniging, die de hokjes schoon moest maken. Een van die agenten was de Fries Wielinga (een man met een baard) en Napoleon, wiens gezicht door een schilderssik werd gesierd.Deze heren liepen steeds in uniform en als het nodig was, deelden ze rake klappen uit.
  De schoonmaker was Manus Speelman. Ongeveer 1900 bestond het personeel uit leden van de dienst van Gemeentewerken, die konden zwemmen. In 1905 is ondergetekende als assistent van zijn vader, Piet v. Wallené, in dienst gesteld. Over de inrichting is nog het volgende te vertellen. Douches waren er niet. Men mocht zich met zeep in 't zwembad wassen. De w.c. was een tonnenstelsel; iedere dag moesten de tonnen geledigd worden. Later kwamen er vaste toiletten. Omstreeks 1900 nam men proeven met het zwemmen voor vrouwen; enkele uren per week werd daarvoor 't mannenbad beschikbaar gesteld. Toen deze proeven slaagden, is behalve het mannenbad ook een vrouwenbad (ter hoogte van de meelmolen "De Arend") geopend. Ik meen, dat in de buurt van 1930 de zwembaden aan de Baan zijn gesloopt. Na de Baan kwamen de volgende zwembaden: Goudsesingel, Maaskade (het door de gemeente overgenomen zwembad aan de Parkkade kreeg ligplaats bij de Boompjes, Maashaven, Kralingse Plas, Oostkous, Mallegat, manbad Nassaukade. Later kwam er nog een bij de Oude Plantage en nog later was er het strandbad aan de Kralingse Plas.
  Er zijn nu nog twee drijvende baden: Mallegat en Maaskade. Rotterdam is wat zwemgelegenheid betreft, wel slecht bedeeld. Tot slot zij nog opgemerkt, dat de gehele familie van Piet in de zweminrichtingen toerkzaam was, nl. vader, moeder en drie zusters. Pieter vindt het uiterst merkwaardig om te lezen hoe het er omstreeks de eeuwwisseling, in de Rotterdamse zwembaden toeging. Met zeep wassen in het bad zelf; moet je nu om komen. Hartelijk dank, badmeester Van Wallené. Nog een briefje over dit onderwerp. "Een vrouw yan een der badmeesters" (naam bij Pieter bekend) meldt: "De heer Aubert was er volledig naast. De badmeesters die daar jarenlang dienst hebben gedaan waren oude Piet Wallené, Guus v. d. Ham, Theo Coppers, Willem de Lange en Serry. In kan je ook meedelen dat in het vrouwenbad de dochters van Van Wallené als badjuffrouw werkzaam waren". Het onderwerp, mijne vrienden, is thans van alle kanten bekeken.
  En we zetten er fluks een streep onder.
   

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 20-08-1958  

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 25-08-1958  

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 01-09-1958  
  Met veel machtsvertoon prolongeerde de 15-jarige Joke Mak het clubkampioenschap van de, ZPC Charlois haar titel, die zij het vorige jaar voor het eerst veroverde. Weer was Henny de Jong haar grote rivale, doch vanaf het eerste nummer was duidelijk, dat Joke met groot verschil ZPC's clubkampioene zou worden, omdat zij in een grote vorm stad.

  Ze stelde haar tijden veel scherper dan verleden jaar. Dè 100 meter schoolslag ging in 1.38,4, de 50 m rugslag in de fraaie tijd van 37.4 en tot slot de 100 m Vrijeslag in de even mooie tijd van 1.16,8.
  Bij de heren ook al een strijd die het talrijke publiek niet eens lang in spanning hield omdat de kampioen van '55, '56 en '57 Nico Dullaert nog geen evenknie in zijn club heeft gevonden.Hij ontmoette aanvankelijk nog de meeste tegenstand van zijn broer Hans, die echter aan het slot, toen de rekening over drie afstanden werd opgemaakt, nog met enkele tiende seconden door de jonge Dick Visser werd overtroefd.

  De tijden van laatstgenoemde jongeman zijn op spectaculaire wijze verbeterd; hij zal dan ook wel de "coming-man" van de ZPC blijken. Bij de adspiranten werden bij de meisjes Willy Ippel en bij de jongens Wim Dullaert de kampioen.
  Over 't algemeen kan de ZPC, dank zij het prachtige weer met verrukkelijk water, op geslaagde wedstrijden terugzien. Bijna 50 leden namen aan deze jaarlijkse wedstrijden, die ook nu weer in het Zwembad Charlois plaatsvonden, deel. Gezien de gemaakte tijden, die over de gehele linie flink verbeterd werden, kan ZPC nog veel van zijn jeugd op zwemgebied verwachten.

  Enkele van de voornaamste uitslagen:
  100 m schoolslag dames:
  1 Joke Mak 1.38,4;
  2 Fróuke Wigersma 1.42,8;
  3 Dicky Kranenburg 1.44,4,
  Idem heren:
  1 Nico Dullaert 1.26,2;
  2 Hans Dullaert 1.28,7;
  3 Dick. Visser 1.30,2.
  50 m rugslag dames:
  1 Joke Mak 37.4;
  2 Henny de Jong 42.0;
  3 Marjan .Blok 46.6.
  Idem heren:
  1 Dick Doolaard 35.4;
  2 Nico Dullaert 35.9;
  3 Dick Visser 38.3.
  100 m vrije slag dames:
  1 Joke Mak 1.16,8;
  2 Henny de Jong 1.21,2;
  3 Marjan van Houdt 1.28,5.
  Idem heren:
  1 Nico Dullaert 1.08,8;
  2 Gerard Haagberg 1.10,0;
  3 Dick Doolaard 1.10,6.

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 05-05-1959  

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 22-07-1959  
  Spreeuwenpraat

   

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 31-07-1959  

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 01-08-1959  

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 15-07-1960  

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 18-07-1960  

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 10-07-1961  

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 02-08-1961  
     

  Naar Bovenkant

   

  Periode 1962 t/m 1972

  We schrijven inmiddels 1962.

  Nog steeds echter, ruim 15 jaar na WO II,  is er een schrijnend tekort aan woningen. Maar naast deze woningnood is de stad eveneens  karig bedeeld met openbaar groen. Ook is er een schromelijk tekort aan zwembaden. Deze achterstand moest broodnodig ingehaald worden. Daartoe werden na de oorlog diverse plannen ontwikkeld.
  Zo ook weer aan het eind van de jaren vijftig, in het begin van de jaren zestig. De periode van wederopbouw  was zeker nog niet geëindigd, maar inmiddels waren de grootste hobbels wel genomen. Bovendien nam de welvaart toe, waardoor vanuit financieel oogpunt ook weer wat meer aandacht besteed kon worden aan het fenomeen welzijn. Hierbij te denken aan openbaar groen en de aanwezigheid van zwembaden.
  Een van de gangmakers in dit gebeuren was beslist  de toenmalige P.v.d.A-wethouder, Roel Langerak. Deze voormalig metaalbewerker was een ware bestuurstijger. Hij bekleedde vanaf 1945 tot 1970 in Rotterdam diverse wethoudersposten (Onderwijs en Volksontwikkeling, Sport en recreatie).
  Deze achterstaand, het is al gezegd, moest broodnodig ingehaald worden.
  Al onmiddellijk na de jaarwisseling werd de gemeenteraad een ambitieus recreatieplan aangeboden. Dit plan had ten doel die gesignaleerde achterstand op korte termijn in te lopen. Roel Langerak speelde hierbij een niet onbelangrijke rol.

  Hieronder belicht ik de voor het ‘Zwembad Charlois” belangrijkste zinsneden.
  Bij het lezen van de op "De Tramput" betrekking hebbende phrasen ziet het er naar uit, dat het voortbestaan van het zembad in wat redelijk zeker vaarwater terecht komt. Maar de schijn bedriegt. De eerste voortekenen van de teloorgang kondigen zich al aan.

  Voor wie meer wil weten over het totale recreatieplan van toentertijd adviseer ik de sites met historisch krantenmateriaal te raadplegen. Veel te vinden is op http://kranten.kb.nl.

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, begin januari 1962

  Ambitieus recratieplan

  Dit recreatieplan was in feite de derde etappe van het tienjarenplan om de achterstand voor wat betreft de aanwezigheid van recreatiegebieden weg te werken.

  Bij de uitwerking van het plan werd het tienjarenplan weliswaar als leiddraad aangehpouden, maar als gevolg van de ontwikkelingen was men genoodzakt de oorspronkelijke opzet in een aantal opzichten te wijzigen

  Op 6 april 1962 werd het de gemeente raad aangeboden.

  • Qua inwonertal stond de gemeente op circa 731.000 inwoners. Daarvan konden er per dag slechts 6.000 zwemmen. Net alleen het zwemonderricht , met name in Rotterdan-Zuid” liep achter, ook de zwemsport in haar geheel was in Nederland qua betekenis hard achteruit gegaan.
  • Stedebouwkundigen en planologen waren tot de slotsom gekomen, dat per 100.000 inwoners 1 overdektbad en 2 open zwembaden nodig zouden zijn om weer aan de norm te voldoen. Voor Rotterdam betekende dit dus een zevental overdekte en 14 open zwembaden.

  • De werkelijkheid wees echter heel wat anders aan. Er waren slechts 4 overdekte en 13 open zwembaden.  Hierbij moet dan bovendien nog aangetekend worden dat de vier baden alleen maar toegankelijk waren voor leden van een bepaalde vereniging en een instructie bad.

  • Er werd gewerkt aan de verbetering en de uitbreding van het “Zwembad Charlois”.

  • In het plan wordt ervan uitgegaan, dat het zwembad “De Tramput” gehandhaafd zou kunnen worden. Het bad werd al geschikt gemaakt voor hen die de zwemkunst nog niet machtig waren. Voorts zouden de ligweiden en de watervlakten aanmerkelijk worden vergroot.

   

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 20-01-1962  

   

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 16-08-1963  

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 05-08-1964  

   


  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 12-08-1964  


   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 19-08-1966  

   


  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 04-03-1967  

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 10-04-1968  

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 27-06-1968  
   
  SCHOOLZWEMMEN  
  Vorige week woensdag was er in het zwembad De Tramput op Charlois diplomazwemmen voor schoolkinderen. Er was die middag voor honderd kinderen gelegenheid gevraagd, maar men dacht: "We stuwen er 375 in. Dat gaat ook wel."
  Het werd een chaos. De kinderen werden uitgevloekt. De badmeester die daar de leiding had, wilde het goed doen. Hij begon met groepjes van 12 kinderen, maar naar mate de tijd verstreek werden deze groepen opgevoerd tot dertig.
  Hiermee is het diplomazwemmen toch niet gebaat. Er was te weinig leiding. Men roeide met een boot tussen de kinderen door.
  Het water stonk. De kinderen moesten tussen ongeveer duizend stuks dode vissen zwemmen. Is dit allemaal zo gezond? Sluit dit bad en breng het eerst in orde voor dekinderen hierin moeten zwemmen."
  P. Bor,
  Godschalkstraat 92,
  Rotterdam-23.
  (De inspectie voor de lichamelijke opvoeding deelde ons o.m. het volgende mee: "Het schoolzwemmen voor de kinderen van Charlois vindt plaats in het instructiebad aan het Nachtegaalplein. Daar kunnen ze hun zwemproef doen, maar voor het verkrijgen van het diploma geoefend zwemmen is dit badje te klein. Omdat we de kinderen in de gelegenheid wilden stellen dit diploma toch te behalen, hebben we contact opgenomen met het zwembad Charlois.
  Dit is een particulier bad.
  Door een samenloop van omstandigheden zijn er die middag meer kinderen gekomen dan aanvankelijk waren aangemeld. Dit kwam o.a. door ziekte van onze chef-instructeur. Deze gang van zaken hebben ook wij vervelend gevonden. Er is keihard gewerkt om alles zo goed mogelijk te doen verlopen."
  Wat de kwaliteit van het water betreft: "Het water van dit particuliere bad wordt evenals dat van alle Rotterdamse zwembaden regelmatig gecontroleerd door de Keuringsdienst van Waren. Vissterfte kan ontstaan door het omslaan van het weer. Dat is een onprettig gezicht. Maar wij laten de kinderen heus niet zwemmen in ondeugdelijk water."
  Over het water spraken wij ook nog met de heer A. W. Hóogerwerf, voorzitter van het zwembad Charlois. "Die woensdagmiddag," zei hij, "was waarschijnlijk door zuurstofgebrek (naderend onweer?) een, vrij groot aantal, meest kleine, vissen gestorven. In alle wateren, met uitzondering van de chloorzwembaden, zit vis. Bij ons zit dit jaar onnoemelijk veel jonge vis. Misschien zal het technisch uitvoerbaar zijn deze met een sleepnet te verwijderen. In het kader van de vernieuwing van ons bad hopen we nog deze week een compressor in gebruik te nemen. Deze zal voor .helder water zorgen. Het bad wordt overigensverscheidene malen per jaar gekeurd."
  (Red. HVV).
   

   

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 09-08-1968  
   

   

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 25-04-1969  

   

  De Tijd De Maasbode, d.d. 28-04-1969    

  INITIATIEF  VAN  INSTRUCTEUR VANHORST

  Unieke opleiding in vernieuwd

  bad Charlois

  (Van onze verslaggever)

  ROTTERDAM, 28 april - De heer J. Venhorst, chef-instructeur 'van het zwembad Charlois, wil kinderen binnen zes weken en volwassenen zelfs binnen drie weken zwemmen leren. Hij heeft daartoe een speciale methode ontwikkeld, waarbij de lessen geheel gericht zijn op algemene lichaamsontwikkeling te water. Van de uitdrukking "natte gymnastiek" wil de heer Venhorst niets weten. Hij spreekt bij voorkeur over een scholing, die min of meer afgestemd is op zwemmen in wedstrijdverband of over een opleiding, waarbij het om meer gaat dan alleen maar het behalen van een (zwem)diploma. Deze zwemschool onder leiding van de heer Venhorst is de nieuwste aktiviteit van het particulier zwembad Charlois, gelegen aan de Schulpweg tegenover restaurant Deltapoort. Zaterdag 10 mei om twee uur gaat het bad - en daarmee de zwemschool - weer open. Het ligt in de bedoeling de zweminstructie in vele kleine groepen te geven, opdat individuele benadering van elke leerling mogelijk is. De heer Venhorst heeft een grote ervaring op dit gebied. Hij bezit de diploma's van de KNZB en het CIOS, was zweminstructeur in militaire dienst en leider van een zwemschool in Heiloo. Het zwembad Charlois biedt alle mogelijkheden om z'n methoden te vervolmaken. De heer Venhorst wil kinderen vanaf vier jaar onder z'n hoede nemen. Doorgaans moeten zij zes jaar zijn om zwemles te kunnen krijgen. Volwassenen hebben in het algemeen zes maanden tot twee jaar nodig om de zwemkunst machtig te worden. De heer Venhorst wil hen in drie weken klaar stomen. Zijn speciale methode, waarbij het onder meer op het ontwikkelen van arm- en beenkracht aankomt, maakt dit mogelijk. Met één keertje les per week komt men er uiteraard niet. Regelmatige en intensieve training, enkele malen per week, is een eerste vereiste. De heer Venhorst bij het zwembad Charlois, waar men binnen enige weken de zwemkunst machtig kan worden.

   
  Accommodatie Recreatie
  In en om het zwembad Charlois heerst de laatste weken een koortsachtige bedrijvigheid. Doel: Verbetering, vernieuwing en uitbreiding van de accommodatie. Daarmee gaat een al vele jaren gekoesterde wens, eindelijk in vervulling. Het nieuwe bestuur beeft dit als z'n eerste taak gezien. Het al geruime tijd bestaande risico, dat de gemeente Rotterdam beslag op het terrein zal leggen om het voor andere doeleinden te kunnen gebruiken, neemt het daarbij op de koop toe. Bij het opstellen van de plannen stond de hygiëne in en om het bad uiteraard hoog genoteerd. Er is nu een compressor geplaatst, die lucht in het met 13.000 kubieke meter water gevulde bad blaast. Om de zuurstofwerking te bevorderen is voorts een sproeier, die het water de hoogte in spuit, aangebracht. Een derde voorziening in het belang van de hygiëne zijn de loopgoten en de waadbakken langs het bad. Iedereen, die een duik in het koele water wil nemen, moet deze goten met douches passeren om op de houten perrons langs de kant te kunnen komen. Niemand gaat dus met vuile voeten het water in. Het circa 120 meter lange bad krijgt voorts een 25-meterbaan voor wedstrijdzwemmen. Deze is vooral bestemd voor degenen, die de zwemschool van de heer Venhorst met succes "doorzwommen" hebben. De heer Venhorst overdrijft beslist niet wanneer bij stelt, dat het zwembad Charlois voor jong en oud volop recreatiemogelijkheden biedt. De jongste bezoekers krijgen de beschikking over een kleuterbad en een zandbak en wel in de onmiddellijke omgeving van het (uitgebreide) terras. Voor de moeders is dat bijzonder plezierig, want zij kunnen vanaf het terras hun kroost doorlopend in de gaten houden. Achter de speelweide met volleybalveld en de ligweide komen diverse klimwerktuigen voor de jeugd. Nog meer wellicht minder het oog springende voorzieningen: Een hek langs het gehele complex, groenvoorzieningen op het terrein, bloembakken op verscheidene plaatsen en een tweede pomp bij de eigen wel. Ten slotte heeft alles, dus ook de gebouwen, een nieuw verfje gekregen. Het zwembad Charlois, dat in 1970 z'n 40-jarig bestaan hoopt te vieren, heeft niets nagelaten om het de bezoekers zo plezierig mogelijk te maken. Chef-instructeur Venhorst wil daar vraag op inspelen. Zo overweegt hij de Rotterdamse clubhuizen te benaderen om zoveel mogelijk kinderen zo vroeg mogelijk zwemmen te laten leren. In het zo waterrijke Rotterdam is dat beslist geen overbodige luxe...

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 12-07-1969  

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 14-07-1969  
  Het door de afdeling Drinkwaterleiding van de gemeente Rotterdam ingesteld onderzoek naar het water van het openluchtzwembad Charlois heeft een negatief resultaat opgeleverd. Er zijn geen sporen van vergiftiging gevonden. Dit naar aanleiding van de enorme vissterfte die vorige week donderdag werd geconstateerd.

  Eens in de twee weken wordt het water onder- zocht en ondanks de dode vissen die met bakken, tegelijk uit het bad werden geschept, is het niet gevaarlijk om er te zwemmen. Dit is althans vast- gesteld door de afdeling drinkwaterleiding. De inspectie voor de Volksgezondheid heeft evenwel nog geen onderzoek ingesteld, zodat van die zijde nog geen conclusie mogelijk is.

  Vorige week donderdag sloegen enkele leden van de zwembadvereniging groot alarm. In het on- diepe gedeelte dreven talloze vissen rond. Ook in de rietkraag lag vis. De leiding van het bad heeft daarop met schepnetten ongeveer vijf vuilnisbakken vis uit het bad gehaald.

  De oorzaak van de sterfte ligt, aldus secretaris L. Pruyt, bij het gebrek aan zuurstof in het water. Normaal staat er vrijwel altijd een compressor aan, die zuurstof in het water pompt. De com- pressor heeft echter een nacht afgestaan en door het grote aantal algen, dat zich In het bad bevindt, werd vrijwel alle resterende zuurstof opgebruikt. Het gevolg was duidelijk, de vissen gaven de geest.

  Doorstroming

  Volgens enkele leden zijn er nog meer oorzaken voor het gebeurde aan te wijzen. "Er is te weinig doorstroming", luidt de opvatting van een aantal kritische zwemmers. "Normaal gaat de afvoersluis eens in de veertien dagen open. Dat zou echter veel vaker moeten gebeuren".

  Op de oppervlakte van het water komt na verloop van tijd, als er niet geloosd wordt, een dun laagje olieachtige vloeistof te liggen. Dit wordt normaal afgescheiden door zwemmers. Het laagje fungeert ook als afsluiter van 't bad. Wanneer meer wordt geloosd dan nu het geval is, dan zal er niet zon laagje worden gevormd. De heer Pruijt somt de moeilijkheden op, waarmee het dagelijks bestuur te maken krijgt. "We zouden eigenlijk een deskundige moeten aan-

  trekken om constant de water-problemen te behandelen". Afgelo- pen zaterdag is het diploma-zwemmen normaal doorgegaan. "Toen alle vis eruit was, zagen we, geen reden om! tegen te houden." Ook een bestuurder van de KNZB vond het niet nodig de mensen uit het water te houden. "Het is een verschijnsel", aldus de heer Pruijt, "dat meer voorkomt en de diverse overheidsinstanties houden het water echt wel voldoende in de gaten".
  De badmeester van het zwembad Charlois zoekt met een schepnet de rietkraag van het bad af.
  Reden daarvan de grote vissterfte van vorige week.
  Zaterdag was alles echter achter de rug en dreef er nog maar een enkel visje rond.

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 09-05-1970  

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 16-05-1970  

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 19-06-1970  

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 09-07-1970  

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 13-04-1971  

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 22-04-1971 ▒▒


  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 14-05-1971  

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 15-05-1971  
     

  Naar Bovenkant

   
  Zwanenzang (Teloorgang) 1972 tm 1974

  Van meet af aan, gedurende de gehele bestaansduur van af 1930, had het zwembad kritiek moeten verduren. Deze had voornamelijk betrekking op de zuiverheid van het zwemwater en ziektes veroorzakend ongedierte.
  De vereniging kon zich daartegen altijd afdoende verweren door het water niet alleen regelmatig door laboratoria te laten controleren. Daar ook het bestuur zich ervan bewust was dat stlstaand buitenwater sneller verontreinigd werd, had het met het oog op de doorstroming voorzieningen laten aanbrengen. Daardoor werd het water ook regelmatig ververst.
  Maar na WOII kwamen er ontwikkelingen op gang, waardoor de strijd om het voortbestaan wel verloren moest worden. Hierbij moet niet alleen gedacht worden de uitvoering van grote infrastructurele werken (metro en rondweg Rotterdam), maar ook de realisatie een tweetal zwembaden. In het Zuiderpark in Zuidwijk kwam het open zwembad de “Plompert”tot stand en aan de Gooilandsingel in Charlois het nieuwe overdekte “Zwembad Charlois”.  Laatstgenoemd bad beschikte bovendien over een heuse vijftig meter baan, waardoor het aan de nieuwe standaarden voor het wedstrijdzwemmen voldeed. Deze ontwikkelingen waren ook nog debet aan de dalende bezoekersaantallen van de “Tramput”.
  Onderstaand een bloemlezig van de voornaamste krantenartikelen, die op zichzelf al duidelijk genoeg zijn en waaraan weinig woorden aan toegevoegd behoeven te worden.

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 31-03-1973  

  CHARLOIS - Het voortbestaan van zwembad "De Tramput" hangt aan een zijden draadje. Binnenkort beslist het college van- B en W van Rotterdam wat er met dit zwembad in de Zuidhoek moet gebeuren. Voor dit jaar heeft het zwembad geen subsidie meer gekregen.
  Enkele leden van de vereniging Zwembad Charlois hebben vorig jaar bij B en W aangedrongen op behoud van het zwembad, dat geen gechloreerd water heeft en daardoor voor veel mensen die op doktersadvies niet in een chloorbad mogen zwemmen de enige mogelijkheid voor een frisse duik is. Sinds 1970 is de belangstelling voor het bad echter aan het afriemen. Voor dit jaar vraagt de zwemclub een subsidie van 22.000 gulden.
  B en W van Rotterdam hebben het verzoek van de zwemclub nog in behandeling. Op dinsdag 3 april gaat de commissie voor Sport en Recreatie van Charlois over "De Tramput" praten. Bekeken zal, dan worden of de commissie van B en W een ongevraagd advies zal geven en zo ja, wat voor advies. Bij een eerdere vergadering hebben leden van de zwemclub ook bij de commissie voor Sport en Recreatie gepleit voor voortzetting van de subsidie.
  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 05-04-1973  
   
     
  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 17-04-1973  
  CHARLOIS - Leden van de Vereniging Zwembad Charlois willen zich actief gaan inzetten voor het behoud van De Tramput. De vereniging die het bad exploiteert, is van plan met eigen middelen op het terrein van De Tramput een midgetgolfbaan aan te leggen om het zwembad zo aantrekkelijker te maken voor het publiek.
  De deelgemeenteraad van Charlois zou het op prijs stellen als voor dit jaar aan het zwembad op bepaalde voorwaarden alsnog een subsidie wordt verstrekt. Die voorwaarden zijn dat de Vereniging Zwembad Charlois door zelfwerkzaamheid gaat proberen het exploitatietekort te drukken.
  Het lijkt echter niet aannemelijk dat het zwembad dit jaar nog een subsidie krijgt. Wethouder Van de Pols schijnt al vastbesloten te zijn geen geld meer in het bad, dat over enkele jaren toch moet verdwijnen, te willen steken.
  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 15-08-1973  

   

   

   

  CHARLOIS — De Rotterdamse stichting voor de lichamelijke opvoeding heeft het bestuur van het zwembad Charlois met ingang van 1 september de huur opgezegd. In een brief wordt erop gewezen dat het terrein, aan de Groene Kruisweg niet meer als zwembad' in bedrijf is. Aangezien het een andere bestemming krijgt, wordt het bestuur verzocht er zorg voor te dragen dat het perceel op die datum van opstallen ontruimd aan de gemeente ter vrije beschikking wordt gesteld. De deelgemeenteraad heeft in zijn vergadering van 13 augustus besloten de brief in handen van haar dagelijks bestuur te stellen. In Charlois gaan er stemmen op om toch nog te proberen het zwembad in stand te houden.

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 17-08-1973  

  Nieuw bestuur moet zwembad redden

  CHARLOIS - Een actiegroep uit de| ruim 160 gezinnen, die nog steeds lid zijn van het (particuliere) zwembad Charlois, stelt pogingen in het werk om het aan de Groene Kruisweg gelegen bad te behouden. Zoals bekend heeft de gemeente het bad onlangs de huur opgezegd. De opstallen moeten per 1 september verdwenen zijn. Het terrein krijgt een andere bestemming.
  Over het Charloise bad, ook wel De Tramput genoemd,
  is in het verleden al heel wat te doen geweest. Dit jaar kreeg men geen subsidie meer na veertig jaar moest het buiten bedrijf worden gesteld. Het voortbestaan van De Tramput is verscheidene malen agendapunt geweest op de vergaderingen van de voormalige wijkraad en de huidige deelgemeenteraad. Tijdens de komende vergadering van de deelraadscommissie voor sport en recreatie (a.s. dinsdagavond half acht in het Clemenshuis) zal er weer over gesproken worden.
  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 22-08-1973  
   
  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 29-08-1973  
   
  CHARLOIS: Het zwembad Charlois houdt vanavond acht uur in het Clemenshuis een openbare ledenvergadering. Men spreekt over het voortbestaan van het bad en wil een nieuw bestuur kiezen.

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch  dagblad, d.d. 30-08-1973  
  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d.  18-09-1973  
   

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 11-01-1974  
  CHARLOIS - Het dagelijks bestuur van de deelgemeenteraad Charlois zal geen advies geven aan het gemeentebestuur over subsidie voor het openluchtzwembad De Tramput. De deelraadscommissie Sport en Recreatie echter heeft zich uitgesproken voor subsidiëring. De vereniging Zwembad Charlois, heeft bekend gemaakt dat zonder subsidiëring exploitatie van het zwembad onmogelijk is.

  Volgens de commissie Sport en Recreatie zal als gevolg van de oliecrisisde behoefte aan buitenstedelijke recreatie op korte afstand toenemen. De commissie adviseerde het dagelijks bestuur in december subsidie voor het zwembad bij het gemeentebestuur aan te bevelen.

  Het dagelijks bestuur ziet daar vanaf onder andere omdat op het terrein van de Tramput een reservering rust voor metroterreinen.

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 14-01-1974  
   
  CHARLOIS - in een motie heeft de deelgemeenteraad het dagelijks i bestuur van Charlois gevraagd bij de wethouder aan te dringen op sub- sidiëring van De Tramput! Met ze- ventien tegen vijftien stemmen werd de motie vorige week aanvaard. Het dagelijks bestuur van de deelraad had besloten geen advies uit te brengen, omdat er o.a. op het terrein van het openluchtbad een reservering rust voor metro-terrein. De commissie Sport en Recreatie echter, had zich uitgesproken voor subsidiëring omdat de Vereniging Zwembad Charlois had meegedeeld, dat zonder subsidie de exploitatie onmogelijk is.  
  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 12-02-1974  

   

  Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 13-03-1974  
Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 18-03-1974  
Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 26-03-1974  

 

Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, d.d. 26-04-1974  
   

Naar Bovenkant

 

 

▒▒▒▒